Budapest, 2019. szeptember 24.Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a mai napon hivatalában fogadta Ma Jiantangot, a kínai Államtanács Fejlesztési Kutatóközpontjának (Development Research Center of the State Council – DRC) vezetőjét. A találkozó során szó esett a szakmai együttműködés jövőbeni formáiról, a magyar gazdaságpolitikában 2010 után végrehajtott fiskális és monetáris politikai fordulatokról, valamint a magyar válságkezelési modellről.

A kínai delegáció tagjai méltatták a magyar gazdaság kiváló teljesítményét és érdeklődésüket fejezték ki a Magyarország Kormánya és az MNB közötti partneri viszony eredményeként végrehajtott magyar válságkezelési modellel kapcsolatban.

Az MNB elnöke a magyar-kínai diplomáciai kapcsolatok felvételének 70. évfordulója kapcsán kiemelte a két ország közötti történelmi és baráti viszonyt, bemutatta a jegybank kínai kapcsolatait, és vázolta a jegybank által javasolt jövőbeni együttműködési lehetőségekre vonatkozó elképzeléseket.

Az 1985-ben létrejött DRC egy közvetlenül a kínai Államtanács alá tartozó szervezet, szakmai tevékenysége során főként Kína aktuális gazdasági és társadalmi helyzetével foglalkozik, munkásságával pedig nagyban hozzájárul a kormány döntés-előkészítési folyamatához. Elsősorban olyan tanulmányok készítésével és nyomon követésével foglalkozik, amelyek a kínai gazdaság- és társadalmi fejlődés stratégiai és hosszútávú kérdéseire koncentrálnak. A DRC kutatásai az említett témakörökön belül számos területet fednek le, többek között a kínai gazdaság és makroökonómia, iparpolitika, mezőgazdaság és vidékfejlesztés, reform és nyitás politikája, külkereskedelmi és külföldi működőtőke áramlások, humánerőforrások, jövedelemelosztás, valamint a társadalombiztosítás.

Ma Jiantang 2018 márciusa óta tölti be a DRC alelnöki és Vezetői csoportjának titkári posztját. 2019 májusa óta a szervezet elsőszámú vezetőjének minősül, miután a korábbi elnök nyugdíjba vonulását követően az elnöki poszt betöltetlen maradt.  1994-ben elnyerte Kína legrangosabb közgazdasági elismerését, a Sun Yefang Közgazdasági Díjat, valamint 2012-ben a Kínai Gazdaságelméleti Innovációs Díjat.