Megkezdte munkáját az MNB Zöld Pénzügyek Díj bíráló bizottsága

Budapest, 2019. május 10. – 19 pénzügyi intézmény összesen 41 pályázatot nyújtott be az MNB Zöld Program keretében – több kategóriában – meghirdetett Zöld Pénzügyek Díj elnyerésére. A díjak odaítéléséről a jegybanki felsővezetőkből, illetve magas szintű minisztériumi és egyetemi képviselőkből álló bíráló bizottság dönt, amely a héten tartotta első ülését. A „zöld” elismerésekről szóló döntéseit az MNB ünnepélyes díjátadón hirdeti ki idén júniusban.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) – ahogy erről korábban beszámolt – idén februárban meghirdette Zöld Programját, amelynek keretében a piaci szereplők „zöldítésének” támogatására több kategóriában Zöld Pénzügyek Díj néven pályázatot írt ki. A felhívásra 19 intézmény összesen 41 pályaművet nyújtott be, részletesen bemutatva a környezeti szempontok érvényesítése érdekben tett eddigi és jövőbeni lépéseiket, illetve a zöld pénzügyi célokat szolgáló pénzügyi termékeiket.

A pályázatok értékeléséről, illetve a kategóriákhoz kapcsolódó díjak (Zöld Pénzügyi Díj, Zöld Bank Díj, Zöld Biztosító Díj, Zöld Befektetési Szolgáltató Díj és a Zöld Pénzügyi Innovátor Különdíj) odaítéléséről az MNB elnöke által vezetett szakmai bíráló bizottság fog dönteni a pályázati kiírásban szereplő szempontok és prioritások alapján.

A bizottság a héten tartotta meg – az értékelési elveket és menetrendet egyeztető – alakuló ülését, s kezdte meg bírálati munkáját. A bizottság tagjai az MNB elnöke és felsővezetői, illetve a jegybank által felkért külső szaktekintélyek, úgymint Csepreghy Nándor, a Kék Bolygó Alapítvány igazgatója; György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára; Józsa János, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora; Kőrösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatósági igazgatóságának vezetője; Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora; Palkovics László, a Szent István Egyetem rektora; Szendrő Péter, a Szent István Egyetem rektor emeritusa; Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora, valamint Tóth Gergely, a Követ Egyesület főtitkára és a Kaposvári Egyetem tanára.

Sir David Attenborough angol természettudós – aki sajnos közvetlenül nem tud részt venni a bíráló bizottság munkájában – levelében őszinte elismerését fejezte ki, hogy „a magyar jegybank felhívja a figyelmet a globális környezeti problémákra, s kezdeményezéseivel segíti a megoldási lehetőségek feltérképezését is”.

Az MNB Zöld Programjának célja különböző kezdeményezésekkel hozzájárulni a klímaváltozás és más környezeti problémák kockázatainak csökkentéséhez, a magyarországi zöld pénzügyi szolgáltatások bővítéséhez, a kapcsolódó hazai és nemzetközi tudásbázis szélesítéséhez, illetve a pénzügyi szereplők és saját ökológiai lábnyomának további mérsékléséhez.

A program három pillére felöleli egyrészt a pénzügyi szektort, másrészt az MNB társadalmi, nemzetközi kapcsolatainak fejlesztését, illetve saját operatív működésének további „zöldítését” is. A piaci szereplőket érintő rész kiterjed a felügyelt pénzügyi intézmények zöldítésének támogatására, amelynek kiemelt ösztönzője a Zöld Pénzügyek Díj pályázat. A környezeti szempontok pénzügyi szolgáltatásokban történő érvényesítése ugyanis csak akkor valósulhat meg hatékonyan, ha az intézmény – ahogy a pályázati elvárásokban is megjelenik – képes saját környezeti hatásait mérni, kontrollálni.

Az MNB Zöld Pénzügyek díjak átadására ünnepélyes keretek között idén júniusban Budapesten kerül sor. A Zöld Programmal kapcsolatos részletes tájékoztató a jegybank honlapján a https://www.mnb.hu/letoltes/az-mnb-zold-programja.pdf linken olvasható.