Budapest, 2019. október 14. A klímakockázatok csökkentésének hitelintézeti és jegybanki eszközeiről tanácskoznak majd többek közt az MNB és az EBRD szervezésében sorra kerülő nemzetközi zöld pénzügyi konferencián Budapesten novemberben. A zöld jegybankok hálózatának tagjai ezt megelőzően a szervezet ajánlásainak megvalósításáról konzultálnak a magyar fővárosban.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) közös szervezésében nemzetközi zöld pénzügyi konferenciára kerül sor Budapesten 2019. november 15-én. A rendezvény egyebek közt olyan témákat ölel fel, mint a központi bankok szerepe a klímakockázatok kezelésében, a hitelintézetek bővülő lehetőségei a zöld hitelezés terén vagy éppen a környezetileg, társadalmilag felelős, ún. ESG-szempontokat érvényesítő új típusú befektetési lehetőségek.

A konferencia előadói között a zöld pénzügyekben élenjáró nemzetközi bankok és alapkezelők képviselőit, jegybankárokat, hitelminősítőket, akadémikusokat és egyéb meghatározó intézményeket találunk. A nemzetközileg is jelentős esemény résztvevői a közép-kelet-európai és dél-kelet európai térség, valamint a közép-ázsiai és kaukázusi régió pénzügyi szereplőiből kerülnek ki. A meghívásos alapú konferenciáról a hazai és külföldi média arra regisztráló képviselői tudósítanak majd.

A konferencia tervezett programja itt érhető el:

A programhoz kapcsolódóan 2019. november 14-én a térség jegybankjai, felügyeletei részére a zöld jegybankok hálózata (Central Banks and Supervisors Network for Greening the Financial System, NGFS) égisze alatt egy szemináriumra is sor kerül majd. Ezen az NGFS 2019. áprilisban publikált ajánlásainak megvalósításáról konzultálnak a meghívott hatóságok képviselői.

Magyar Nemzeti Bank