Budapest, 2019. szeptember 16. Egy, három, hat és tizenkét hónapos futamidejű, forintlikviditást nyújtó devizaswap-tendert tartott a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank az összes lejáraton egyaránt 29,5 (összesen 118) milliárd forint értékű ajánlatot fogadott el. A hétfői tenderek eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás változatlan szinten, 2024 milliárd forinton marad.

Egy, három, hat és tizenkét hónapos futamidejű, forintlikviditást nyújtó devizaswap-tendert tartott hétfőn a Magyar Nemzeti Bank. A meghirdetett mennyiség mind a négy futamidőn 89 millió euro (29,5 milliárd forint) volt, melyre a bankok egy hónapon 206 millió euro (68,4 milliárd forint) értékben, három hónapon 346 millió euro (114,8 milliárd forint) értékben, hat hónapon 375 millió euro (124,5 milliárd forint) értékben, tizenkét hónapon 320 millió euro (106,2 milliárd forint) értékben nyújtottak be ajánlatokat. Az MNB az összes lejáraton 29,5 milliárd forint értékben kötött üzletet a bankokkal. Az egy, három, hat és tizenkét hónapos swaptenderen 4, 4, 4, illetve 5 bank vett részt.

A szerdai lejáratot és a tenderek eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás 2019. szeptember 18-án 2024 milliárd forint marad. Ebből az egy hónapos eredeti futamidejű állomány 85,7 milliárd forintot, a három hónapos eredeti futamidejű állomány 269,6 milliárd forintot, a hat hónapos eredeti futamidejű állomány 526,0 milliárd forintot, a tizenkét hónapos eredeti futamidejű állomány pedig 1143,0 milliárd forintot tesz ki.

A Monetáris Tanács 2019. június 25-i döntésével a 2019 harmadik negyedévére megcélzott átlagos kiszorítandó likviditás nagyságát az első negyedévi értékhez képest 100 milliárd forinttal csökkentette, és legalább 200-400 milliárd forintban határozta meg. A Monetáris Tanács rögzítette, hogy a jegybanki swapeszközök állományát a megcélzott kiszorítási hatás figyelembevételével határozza meg.

A Magyar Nemzeti Bank mind korábbi közleményeiben, mind pedig kapcsolódó szakmai kommunikációjában jelezte, hogy kész az FX-swap eszköz állományát rugalmasan alakítani annak érdekében, hogy a kamattranszmisszió a Monetáris Tanács döntésének megfelelően alakuljon. Mindez azt is jelenti, hogy az MNB a jegybanki swapeszközt a megcélzott kiszorítási hatás elérése érdekében az autonóm likviditási hatások ellentételezésére használja, így önmagában a swapállomány változása monetáris politikai szempontból nem értelmezhető.

Az MNB továbbra is folyamatosan vizsgálja a likviditási folyamatokat, és amennyiben a Monetáris Tanács által eldöntött kiszorítási cél elérése indokolja, kész a swapállományt mindkét irányba módosítani.