Budapest, 2019. november 18. Egy, három, hat és tizenkét hónapos futamidejű, forintlikviditást nyújtó devizaswap-tendert tartott a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank az összes lejáraton a meghirdetettnek megfelelő 29,2 milliárd forint értékű ajánlatot fogadott el. A hétfői tenderek eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás változatlan szinten, 2273 milliárd forinton marad.

Egy, három, hat és tizenkét hónapos futamidejű, forintlikviditást nyújtó devizaswap-tendert tartott hétfőn a Magyar Nemzeti Bank. A meghirdetett mennyiség mind a négy futamidőn 87 millió euro (29,2 milliárd forint) volt, melyre a bankok egy hónapon 500 millió euro (168 milliárd forint) értékben, három hónapon 381 millió euro (128 milliárd forint) értékben, hat hónapon 365 millió euro (122 milliárd forint) értékben, tizenkét hónapon 330 millió euro (111 milliárd forint) értékben nyújtottak be ajánlatokat. Az MNB minden lejáraton a meghirdetett mennyiséget fogadta el. Az egy, három, hat és tizenkét hónapos swaptenderen 5, 5, 6, illetve 6 bank vett részt.

A szerdai lejáratot és a tenderek eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás 2019. november 20-án 2273 milliárd forint marad. Ebből az egy hónapos eredeti futamidejű állomány 163 milliárd forintot, a három hónapos eredeti futamidejű állomány 360 milliárd forintot, a hat hónapos eredeti futamidejű állomány 632 milliárd forintot, a tizenkét hónapos eredeti futamidejű állomány pedig 1118 milliárd forintot tesz ki.

A Monetáris Tanács 2019. szeptember 24-i döntésével a 2019 negyedik negyedévére megcélzott átlagos kiszorítandó likviditás nagyságát a harmadik negyedévi értékhez képest 100 milliárd forinttal növelte, és legalább 300-500 milliárd forintban határozta meg. A Monetáris Tanács rögzítette, hogy a jegybanki swapeszközök állományát a megcélzott kiszorítási hatás figyelembevételével határozza meg.

A Magyar Nemzeti Bank mind korábbi közleményeiben, mind pedig kapcsolódó szakmai kommunikációjában jelezte, hogy kész az FX-swap eszköz állományát rugalmasan alakítani annak érdekében, hogy a kamattranszmisszió a Monetáris Tanács döntésének megfelelően alakuljon. Mindez azt is jelenti, hogy az MNB a jegybanki swapeszközt a megcélzott kiszorítási hatás elérése érdekében az autonóm likviditási hatások ellentételezésére használja, így önmagában a swapállomány változása monetáris politikai szempontból nem értelmezhető.

Az MNB továbbra is folyamatosan vizsgálja a likviditási folyamatokat, és amennyiben a Monetáris Tanács által eldöntött kiszorítási cél elérése indokolja, kész a swapállományt mindkét irányba módosítani.