Budapest, 2020. január 27. Egy, három, hat és tizenkét hónapos futamidejű, forintlikviditást nyújtó devizaswap-tendert tartott a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank a teljes lejáró állománynál 50 milliárd forinttal kisebb összegben fogadott el ajánlatot, minden egyes lejáraton egyenletesen elosztva. A hétfői tenderek eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás 2185 milliárd forintra csökken.

Egy, három, hat és tizenkét hónapos futamidejű, forintlikviditást nyújtó devizaswap-tendert tartott hétfőn a Magyar Nemzeti Bank. A meghirdetett mennyiség mind a négy futamidőn 81 millió euro (27,31 milliárd forint) volt, melyre a bankok egy hónapon 348 millió euro (117,33 milliárd forint) értékben, három hónapon 536 millió euro (180,72 milliárd forint) értékben, hat hónapon 455 millió euro (153,41 milliárd forint) értékben, tizenkét hónapon 475 millió euro (160,15 milliárd forint) értékben nyújtottak be ajánlatokat. Az MNB minden egyes lejáraton 44 millió eurót (14,84 millliárd forintot) fogadott el. Az egy, három, hat és tizenkét hónapos swaptenderen 7, 6, 7, illetve 7 bank vett részt.

A szerdai lejáratot és a tenderek eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás 2020. január 29-én 2185 milliárd forintra csökken. Ebből az egy hónapos eredeti futamidejű állomány 43,4 milliárd forintot, a három hónapos eredeti futamidejű állomány 331,9 milliárd forintot, a hat hónapos eredeti futamidejű állomány 695,3 milliárd forintot, a tizenkét hónapos eredeti futamidejű állomány pedig 1114,7 milliárd forintot tesz ki.

A Monetáris Tanács 2019. december 17-i döntésével a 2020 első negyedévére megcélzott átlagos kiszorítandó likviditás nagyságát változatlanul legalább 300-500 milliárd forintban határozta meg. A Monetáris Tanács rögzítette, hogy a jegybanki swapeszközök állományát a megcélzott kiszorítási hatás figyelembevételével határozza meg.

A Magyar Nemzeti Bank mind korábbi közleményeiben, mind pedig kapcsolódó szakmai kommunikációjában jelezte, hogy kész az FX-swap eszköz állományát rugalmasan alakítani annak érdekében, hogy a kamattranszmisszió a Monetáris Tanács döntésének megfelelően alakuljon. Mindez azt is jelenti, hogy az MNB a jegybanki swapeszközt a megcélzott kiszorítási hatás elérése érdekében az autonóm likviditási hatások ellentételezésére használja, így önmagában a swapállomány változása monetáris politikai szempontból nem értelmezhető.

Az MNB továbbra is folyamatosan vizsgálja a likviditási folyamatokat, és amennyiben a Monetáris Tanács által eldöntött kiszorítási cél elérése indokolja, kész a swapállományt mindkét irányba módosítani.