A Magyar Nemzeti Bank üdvözli a Kormány törlesztési moratórium kapcsán meghozott döntéseit

A koronavírus negatívan érinti a hazai gazdasági szereplőket, kedvezőtlenül befolyásolva a lakossági és vállalati ügyfelek hiteltörlesztési képességét. Kulcsfontosságú, hogy a jelenlegi veszélyhelyzetben az átmeneti likviditási nehézségek ne eredményezzenek tartós és elmélyülő gazdasági problémákat. A Kormány átmeneti fizetési könnyítések irányába tett lépései a lakossági és vállalati ügyfelek védelmét szolgálja.

A törlesztési moratórium, azaz a fizetési haladék egy elővigyázatossági átstrukturálás, amely segít megoldani az adósok átmeneti nehézségeit. A bankok számára is fontos, hogy a reálgazdaság likviditási problémáit áthidalják, ezzel megőrizve az ügyfelek fizetési képességét.

A moratórium lejártával a meg nem fizetett törlesztőrészleteket az ügyfeleknek teljesíteniük kell, az adósságszolgálat alól az intézkedés összességében nem mentesít. Mivel az átmeneti intézkedések végével az ügyfelek az elmaradt adósságszolgálatot is kifizetik, a moratórium nem gyakorol lényegi negatív hatást a pénzügyi intézmények jövedelmezőségére és tőkehelyzetére. A törlesztések későbbre tolása ugyan befolyásolja a bankrendszer működését, az MNB számára ugyanakkor kiemelt fontosságú, hogy minden esetben biztosítsa a szektor működéséhez szükséges likviditás nagyságát, támogatva ezzel a pénzügyi stabilitás fenntartását.