Budapest, 2020. december 14. Tekintettel az év végi időszak piaci sajátosságaira, december utolsó két hetében átmenetileg megváltozik a jegybank tendereinek és aukcióinak rendje. Az MNB a 2021. január 4-ei héten tér vissza a jelenlegi tender-gyakorlathoz.

Az MNB tájékoztatja piaci partnereit, hogy a 2020. december 21-ével és a 2020. december 28-ával kezdődő heteken nem tart államkötvény-vásárlási aukciókat és hosszú futamidejű fedezett hiteltendereket. A nem-aukciós vásárlások lehetőségét ugyanakkor az MNB ebben az időszakban is fenntartja mind az állampapírok, mind pedig az állami készfizető kezesség mellett kibocsátott kötvények tekintetében.

Ahogy azt az MNB az eurolikviditást-nyújtó swapeszköz meghirdetését bejelentő közleményben már jelezte, a rendszeres tenderek közül 2020. december 21-én és december 28-án a forintlikviditást-nyújtó swaptenderek sem kerülnek meghirdetésre. A korábbi közleménynek megfelelően az MNB december végén eurolikviditást nyújtó devizaswap tendereket tart, a tenderek napjai 2020. december 21., 29., 30. és 31.

Az MNB a rendelkezésre állás formájában elérhető eszközeit továbbra is változatlan formában biztosítja, a rendszeres forintpiaci tenderek közül az egyhetes betéti tendert és az egyhetes hiteltendert megtartja. Tekintettel az év végére, illetve arra, hogy december 24-e az idei évben csütörtökre eső pihenőnap, az egyhetes betéti tender kivételesen december 23-án, illetve december 30-án szerdán kerül megtartásra, az egyhetes fedezett hitellel egy napon.

A jegybanki tenderek időpontja 2020. december 21. és 2020. december 31. között

Az MNB a 2021. január 4-ei héttől kezdve visszatér a jelenlegi tender-gyakorlathoz, azaz hétfőnként forintlikviditást-nyújtó swaptendert, keddenként állampapír-vásárlási aukciót, szerdánként egyhetes- és hosszú futamidejű fedezett hiteltendereket, csütörtökön pedig egyhetes betéti tendert tart.