Budapest, 2020. december 21. Az MNB a mai napon közzétette a pénzügyi intézményeknek szóló zöld ajánlásának tervezetét társadalmi konzultáció céljából. A dokumentum elvárásokat fogalmaz meg az éghajlatváltozással kapcsolatos és a környezeti kockázatok kezelését illetően, valamint a hitelintézeti üzleti tevékenységében a környezeti fenntarthatósági szempontok érvényesítésével kapcsolatban.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) zöld ajánlástervezetet jelentetett meg honlapján az éghajlatváltozással kapcsolatos és környezeti kockázatokról, és a környezeti fenntarthatósági szempontok érvényesítéséről a hitelintézetek tevékenységeire vonatkozóan. A leendő iránymutatás célja az átláthatóság és kiszámíthatóság növelése, a vonatkozó jogszabályok egységes alkalmazásának elősegítése, továbbá a bankszektor tudatosságának és felkészültségének javítása e kockázatok kapcsán. Az MNB Zöld Programjában is hangsúlyozza, hogy a hitelintézetek döntő szerepet játszanak a karbonszegény, illetve az éghajlatváltozás hatásaival szemben ellenállóképes gazdaságra való átállásban.

A tervezet egyik jegybanki elvárása, hogy a hitelintézetek azonosítsák az éghajlatváltozással kapcsolatos és a környezeti kockázataikat, s ezek figyelembevételével legyenek képesek megalapozott stratégiai és üzleti döntéseket hozni.

Az ajánlástervezet a pénzügyi intézmények irányítási jogkörrel rendelkező vezető testületeitől elvárja, hogy egyértelműsítsék a felelősségi köröket az éghajlatváltozással kapcsolatos és környezeti kockázatokkal összefüggésben.

Alapvető elvárások között szerepel továbbá, hogy a hitelintézetek építsék be az éghajlatváltozással kapcsolatos és környezeti kockázatokat a kockázatkezelési keretrendszerbe oly módon, ami lehetővé teszi ezek körültekintő kezelését, illetve a környezetileg nem fenntartható tevékenységek finanszírozásának csökkentését, leépítését.

Az MNB jó gyakorlatnak tartja, hogy a hitelintézetek célokat tűznek ki a környezeti szempontból fenntartható hitelezési tevékenységeik fejlesztésének érdekében, valamint, ha a környezeti fenntarthatóságot segítő hitelezési vagy forrásoldali termékeket alakítanak ki. Emellett azt is szorgalmazza, hogy a hitelintézetek hivatalosan is váljanak az ENSZ Felelős Banki Irányelvek aláírójává, ezáltal közvetlen módon vállalva a kapcsolódó keretrendszer alkalmazását.

Az új szabályozástervezet rögzíti, hogy a pénzügyi intézmények tegyenek közzé részletes, informatív adatokat – figyelembe véve a készülő szabályokat is – az éghajlatváltozással kapcsolatos és környezeti kockázatokat illetően. Felhívja a figyelmet arra is, hogy a hitelintézetek törekedjenek saját ökológiai lábnyomuk csökkentésére, illetve az elkerülhetetlen (tovább nem mérsékelhető) üvegházhatású gázkibocsátás ellentételezésére.

A végleges dokumentum megjelenése előtt a jegybank - az érintett szakmai érdekképviseleti szervek szakmai egyeztetése mellett – a téma fontossága miatt bocsátotta a tervezetet 60 napos társadalmi egyeztetésre is. Az MNB az észrevételeket legkésőbb 2021. február 16-ig várja a zold.penzugyek@mnb.hu e-mail címen.

Magyar Nemzeti Bank