Budapest, 2020. január 21. – A Magyar Nemzeti Bank több mint 400 fő részvételével immár hetedik alkalommal rendezte meg 2020-ban a Lámfalussy Lectures Conference nevű rendezvényét. A Lámfalussy Sándor kiemelkedő, magyar származású európai közgazdászról elnevezett konferencia az MNB tavalyi évben bemutatott Zöld Programjában lefektetett alapelvek mentén lett meghirdetve, így megrendezése során a jegybank mindvégig törekedett saját ökológiai lábnyomának csökkentésére. Az MNB egyik fontos célja és felelőssége Magyarország hosszú távon is fenntartható növekedésének, fejlődésének elősegítése, ezért a rendezvénnyel együttjáró környezeti terhelést egy hazai ökológiai beruházás finanszírozásával ellentételezi, illetve - többek között - eltekintett a részletes konferenciafüzet papírra nyomtatásától is, helyette mobilos applikációval segítette a konferencia résztvevőit.

Az MNB meggyőződése, hogy a Zöld Gazdaság hazánk egyik kitörési pontja: egy olyan terület, amelyen a fenntartható gazdasági növekedés elérése ökológiai előnyökkel is járhat. A Zöld Gazdaság azonban nem létezhet környezetileg is kockázattudatos, valamint a hosszútávú, fenntarthatósági szempontokat is érvényesítő bankok, biztosítók és befektetési szolgáltatók nélkül. A jegybank pedig ennek érdekében úgy tud hatni a pénzügyi közvetítő szférára, ha maga is jó példával jár elől a környezettudatos működés terén.

A konferencián számos neves közgazdász, jegybankár és az üzleti szféra képviselői vettek részt, akik a hosszú távon fenntartható gazdasági növekedés és felzárkózás aktuális kérdéseivel kapcsolatos nézeteiket osztották meg. Az előadók közül kiemelhető Robert Holzmann osztrák jegybankelnök, Poul M. Thomsen, az IMF Európai igazgatóságának vezetője, Debora Revoltella az Európai Beruházási Bank igazgatója és vezető közgazdásza, Olivier Garnier a francia jegybank főigazgatója és vezető közgazdásza, illetve Serey Chea a kambodzsai jegybank alelnöke és főigazgatója.

A konferenciát megelőző napon adták át az MNB által alapított díjakat: a Lámfalussy-díjjal a jegybank olyan, nemzetközileg is kiemelkedő szakmai teljesítményeket díjaz, amelyek befolyással vannak a nemzetközi monetáris politikára, az MNB első elnökéről elnevezett Popovics-díjjal pedig a közgazdaság és a pénzügyek területén végzett kiemelkedő szakmai munkát jutalmazza. A Lámfalussy-díjat idén Peter Praet az EKB egykori Vezető közgazdásza és Kormányzótanácsának tagja kapta, míg a Popovics-díjat Baksay Gergely, az MNB Költségvetési és versenyképességi elemzések igazgatóságának igazgatója vehette át.