Az idei Lámfalussy Konferenciát virtuális térben rendezi az MNB

2021. január 20 - Immár nyolcadik alkalommal, de idén először virtuális térben megrendezendő Lámfalussy Konferenciát január 25-én neves nemzetközi előadók online bejelentkezésével tartja meg a Magyar Nemzeti Bank. Az esemény ünnepélyes bevezetőjeként a Lámfalussy- és a Popovics-díjak átadására is sor kerül.

Az idén nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő előadássorozatát - mely Lámfalussy Sándorról, az „euro atyjáról” kapta a nevét – 2021. január 25-én, hétfőn délután tartja a Magyar Nemzeti Bank. A jelenlegi pandémiás helyzetre tekintettel online térben követhető idei Lámfalussy Lectures konferencia fókuszában a monetáris politika Covid-19 utáni jövője, valamint a járvány államadósságokra gyakorolt hatása áll.  A 14 órakor kezdődő konferencia keretében adja át a Magyar Nemzeti Bank felsővezetése az idei Lámfalussy- és Popovics-díjakat, előbbivel olyan, nemzetközileg is kiemelkedő szakmai teljesítményeket díjaz, amelyek befolyással vannak a nemzetközi monetáris politikára, míg az MNB első elnökéről elnevezett Popovics-díjjal a közgazdaság és a pénzügyek területén végzett kiemelkedő munkát végző fiatal szakembert jutalmazza minden évben a jegybank.

A konferencia panel szekciójában a nemzetközi előadók azt vitatják meg, hogy a Covid-sokk hatására a monetáris politikának valóban olyan nem megszokott eszközöket kell-e használnia, mint a mennyiségi lazítás különféle formái vagy a közvetlen pénznyomtatás. A témában felvetődő kérdésekre a konferencia neves, meghívott előadói, Gang Yi, a kínai jegybank elnöke, Philip R. Lane, az EKB igazgatóságának tagja és az ír jegybank volt elnöke, , Jacques de Larosiere, az IMF volt vezérigazgatója és a francia jegybank volt elnöke, Yang Yao, a Pekingi Egyetem professzora és William B. English, a Yale Egyetem professzora adnak választ.

Bővebb információ és az esemény későbbi közvetítése az alábbi linken érhető el: