Budapest, 2021. november 17. – Az MNB prioritásként kezeli a hitelezési folyamatok hatékonyságának támogatását és a digitalizáció széleskörű alkalmazásának elősegítését. Az MNB az adósságfék szabályok bevezetése óta rendszeresen megvalósuló felülvizsgálata során 2021 nyarán az előírások finomhangolásáról döntött. A 2022. január 1-jétől életbe lépő módosítások támogatják a piaci jó gyakorlatok térnyerését, a digitalizációs törekvések érvényesülését, valamint a felelős hitelezés fenntartását.

A hitelezési folyamatok gördülékenyebbé tételének általános igénye mellett az elmúlt időszakban számos olyan kihívás és változás érte a hazai hitelpiacot, mely szükségessé tette a jövedelemarányos törlesztőrészlet és a hitelfedezeti arányok szabályozásáról szóló 32/2014. (IX. 10.) MNB rendelet (továbbiakban: Rendelet) felülvizsgálatát. A piaci tapasztalatok felmérése alapján az MNB számos, a banki hitelezés gördülékenyebbé tételére, valamint a hitelbírálati folyamatok egyszerűsítésére és gyorsítására vonatkozó javaslatot fogalmazott meg.

A prudenciális szempontok mérlegelését követően a Pénzügyi Stabilitási Tanács által elfogadott módosítások jelentős részben a Rendelet alkalmazása alóli kivételeket egészítik, bővítik ki. Így a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató számítását nem kell elvégezni a hitelnyújtónak a hiteltartozás előtörlesztésével egyidejűleg a futamidő csökkentését célzó hitelszerződés-módosítás esetén, ha az ügyfél törlesztőrészlete nem növekszik. A digitalizációs törekvésekkel összhangban a hitelnyújtók számára elérhetővé válik a követelések tényleges értékének igazolása elektronikus úton is, továbbá egyszerűsödnek a rulírozó hitelek automatikus hitelkeret felülvizsgálati folyamatára vonatkozó rendelkezések, így a pénzügyi szolgáltatási tevékenység hatékonyabbá válhat. A módosítás a piaci gyakorlatra és kockázatokra reagálva hatályon kívül helyezi a babaváró kölcsönökre vonatkozó speciális szabályozást, mely alapján ezek igénybevételét követő 90 napon belül igényelt jelzáloghitel esetén a babaváró kölcsön legfeljebb 75 százalékát lehet jelenleg figyelembe venni önerőként, 25 százalékával pedig a jelzáloghitel összegét kellett növelni a hitelfedezeti mutató számításakor. A babaváró hitelek önerőként való beszámítására vonatkozó elvárásokat az MNB a tárgyban korábban kiadott, és a Rendelet módosításával egyidejűleg módosított vezetői körlevélben kommunikálja az intézmények felé.

A Rendelet módosítása 2022. január 1-jén lép hatályba.