Budapest, 2021. szeptember 4. – Patai Mihály videóüzenetben köszöntötte a China Financial Technology Forum 2021 résztvevőit. Az MNB alelnöke a Covid pénzügyi hatásairól beszélt, melyek rendszerszintű változásokat eredményeztek, elhozva a várt zöld, digitális és fenntartható társadalmi és gazdasági változásokat. Hangsúlyozta, hogy a technológia fejlődésével a jegybankok számára a nemzeti fizetőeszközök digitalizációja és további innovációja szükségszerű feladattá válik.

Patai Mihály, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke 2021. szeptember 4-én a „China Financial Technology Forum 2021” eseményen mondott online köszöntőt. Videóbeszédében a jegybankok pénzügyi rendszerben betöltött jelenlegi szerepéről, a digitális jegybankpénz jövőjéről, valamint a zöld és fenntartható gazdasági fejlődés pénzügyi aspektusairól is megosztotta gondolatait a résztvevőkkel. Tájékoztatta a hallgatókat a nemzetközi színtéren is egyedülálló hazai azonnali fizetési rendszer előnyeiről, melynek bevezetése alapot biztosít az egész magyar pénzügyi rendszer számára a digitális átmenethez; továbbá a Magyar Nemzeti Bank új, Európában egyedülálló ún. zöld mandátumáról.

Előadásában méltatta a kínai jegybank kezdeményező szerepét a digitális jegybankpénz fejlesztésében. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, a digitális jegybankpénz közös gondolkozást igényel a döntéshozóktól és a gazdasági szereplőktől egyaránt a nemzetközi pénzügyi színtéren. A jelen digitális korban elengedhetetlen lesz a pénz további innovációja és a központi bankoknak meg kell találniuk a módját, hogyan tudják irányítani a jelenlegi fizetési rendszerek megújulását– hívta fel a figyelmet. Megjegyezte, a jövőre nézve érdemes átgondolni: ha a digitalizáció és a zöld fenntarthatóság globális jelenség, és a legtöbb digitális platform is globális lesz, lehet-e majd ebben a globális keretben egy jegybankpénz nemzeti, vagy alapjainál fogva csak nemzetközivé válhat.

Végezetül hangsúlyozta, hogy a Covid rávilágított a nyílt és folyamatos párbeszéd fontosságára nemzeti és globális szinten egyaránt.