A Fudan Egyetem és a Chey Institute for Advanced Studies együttműködésével 2005 óta minden évben megrendezett, Ázsia fejlődésével foglalkozó Shanghai Forum Kína egyik legismertebb nemzetközi fóruma. A rendezvényt megelőző és előkészítő Shanghai Forum Pre-Session 2018-ban és 2019-ben is Budapesten került megrendezésre, a házigazda szerepét pedig a Magyar Nemzeti Bank (MNB) töltötte be. Korábban az MNB már három alkalommal jelent meg a sanghaji rendezvényen egy panelbeszélgetés társszervezőjeként. Az idei évben október 29. és 31. között lezajló konferencia témája a globális járványhelyzet utáni helyreállítás és ellenálló képesség vizsgálata volt, illetve a résztvevők Ázsia fenntartható jövőben játszott szerepét térképezték fel.

Az MNB-t a rendezvényen Banai Ádám Monetáris politikáért és devizatartalék-kezelésért felelős ügyvezető igazgató képviselte, aki a "Green finance in building towards a zero carbon economy" című panelbeszélgetés társelnökeként - a többi külföldi résztvevőhöz hasonlóan -, élő videókapcsolaton keresztül vett részt a rendezvényen. A panelbeszélgetés két másik társelnöke Chen Shiyi, a Fudan Egyetem professzora és az Anhui Egyetem rektorhelyettese, valamint Li Zhiqing, a Fudan Egyetem Közgazdasági Iskolájának Párttitkár-helyettese voltak.

Az MNB ügyvezető igazgatója leszögezte, hogy a környezeti fenntarthatóság egyértelműen a 21. század egyik legnagyobb kihívása, a klímaváltozás elleni küzdelem pedig hatalmas költséggel jár, ezért a pénzügyi rendszer átalakítása is elengedhetetlen a zöld gazdaságra való átállás finanszírozási igényének biztosításához. Kiemelte, hogy a pénzügyi rendszer kulcsszereplőiként a zöld átmenet a jegybankokat is érinti, hiszen a klímaváltozás kihat a hagyományos jegybanki mandátumokra is. Mint elmondta, az utóbbi években számos jegybank döntött úgy, hogy csatlakozik a Network of Central Banks and Supervisors for Greening the Financial System (NGFS) nevű kezdeményezéshez, aminek célja, hogy együttműködjenek és megosszák tudásukat a pénzügyi rendszer zöldítéséért tett erőfeszítéseik során. Pozitív példaként a kínai jegybankot (People's Bank of China, PBoC) említette, mint olyan intézményt, amely határozottan úttörő szerepet vállal a zöld pénzügyek terén, és már eddig is jelentős eredményeket ért el ezen a területen. A Magyar Nemzeti Bankról kiemelte, hogy az európai jegybankok közül az elsők között kapott környezeti fenntarthatósági mandátumot az Országgyűléstől, és kitért az MNB eddigi eredményeire is a jegybanki Zöld Programtól kezdve a Zöld eszköztár-stratégián át a Zöld Jelzáloglevél-vásárlási Programig, illetve a Zöld Otthon Programig. Zárásként elmondta, hogy a zöld átállás megkezdődött, és mind a PBoC, mind pedig az MNB számos lépést tett már ebbe az irányba, a jövőben pedig kulcsfontosságú lesz a tudás megosztása egymással.