Budapest, 2021. augusztus 2. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) közzétette a Zöld Jelzáloglevél-vásárlási Program és a Jelzáloglevél-megújítási lehetőség operatív feltételeit rögzítő tájékoztatót, illetve döntött a fedezetkezelési keretrendszer finomhangolásáról, amely értelmében a zöld minősítésű értékpapírok befogadási feltételei kedvezőbbé váltak.

A Monetáris Tanács 2021. július 6-án elfogadta a Zöld jegybanki eszköztár-stratégiát, ennek keretében pedig döntött a Zöld Jelzáloglevél-vásárlási Program elindításáról. Az új program célzott és hatékony eszközként járulhat hozzá a hazai zöld jelzáloglevél-piac megteremtéséhez, valamint a zöld jelzáloghitelezés ösztönzéséhez.

A Monetáris Tanács döntésének megfelelően az MNB a mai napon közzétette honlapján a Zöld Jelzáloglevél-vásárlási Programhoz kapcsolódó tájékoztatót. Ennek értelmében a zöld jelzáloglevél-kibocsátások ösztönzése, és ezen keresztül az új és korszerű lakóingatlanok építésének és vásárlásának támogatása érdekében az MNB 2021. augusztus 2-tól nemzetközi standardoknak megfelelő zöld minősítéssel rendelkező, fix kamatozású, forintban denominált, legalább 5 éves eredeti futamidővel kibocsátott jelzálogleveleket vásárol az elsődleges és a másodpiacon. A zöld értékpapírpiac transzparenciájának növelése céljából az MNB a programban résztvevő kibocsátóktól és bankoktól a korábbi jelzáloglevél-vásárlási programban alkalmazott árjegyzési kötelezettség mellett rendszeres nyilvános fenntarthatósági tájékoztató készítését és a zöld szempontokat bemutató ügyféltájékoztatási gyakorlat kialakítását is elvárja. A jelzáloglevél piac stabilitásának támogatása érdekében újra elérhetővé válik a Jelzáloglevél-megújítási lehetőség is.

A Zöld jegybanki eszköztár-stratégiával összhangban az igazgatóság a fedezetkezelési keretrendszer módosításáról döntött. A fedezetkezelési rendszert érintő legfontosabb változás, hogy a zöld értékpapírok esetében az MNB 2021. szeptember 1-től preferenciális befogadási mértékeket fog alkalmazni. A fedezetkezelési gyakorlat változása hozzájárulhat a pénzügyi stabilitás megerősítéséhez, valamint újabb keresletoldali ösztönzést jelenthet a zöld eszközök piacán. A likviditási helyzet érdemi javulásából adódóan ezen felül az MNB 2021. szeptember 1-től megszünteti a befektetési jegyek fedezetként való befogadását. A lépés nem érinti a banki fedezetkezelést, a befektetési jegyek fedezetkezelési gyakorlatban betöltött szerepe ugyanis elhanyagolható maradt az utóbbi hónapokban.