Budapest, 2021. december 9. – A magyar-amerikai diplomáciai kapcsolatfelvétel 100. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank limitált példányszámú, törvényes fizetőeszköznek nem minősülő emlékérmet bocsátott ki ünnepélyes keretek között. Az emlékérem előoldalán az Országház, valamint a Capitolium jellegzetes részletei jelennek meg, a hátoldalon Kossuth Lajos az első felelős magyar kormány pénzügyminisztere, valamint az Amerikai Egyesült Államok első elnöke, az amerikai függetlenségi háború főparancsnoka, George Washington látható.

A rendezvényt Dr. Patai Mihály, a Magyar Nemzeti Bank Nemzetközi kapcsolatokért, készpénzlogisztikáért, pénzügyi infrastruktúrákért, digitalizációért és hitelösztönzésért felelős alelnöke nyitotta meg. Az ünnepségen beszédet mondott Marc Dillard, az Amerikai Nagykövetség ideiglenes ügyvivője és Dr. Sztáray Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős államtitkára, akik részére Dr. Patai Mihály egy-egy emlékérmét adott át.

A két állam hivatalosan 1921-ben létesített diplomáciai kapcsolatot, az Amerikai Egyesült Államok és Magyarország 1921. augusztus 29-én írta alá a baráti kapcsolatok létesítéséről szóló szerződést, mely december 17-én lépett hatályba.