Budapest, 2021. szeptember 6. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az utóbbi negyedévek gyakorlatával összhangban 2021. szeptember végén eurolikviditást nyújtó devizaswap tendereket tart. Az MNB célja az aktív piaci jelenléttel, hogy kezelje a negyedév végi nemzetközi swappiaci feszültségek hazai hatásait, hozzájárulva a monetáris kondíciók stabilitásának megőrzéséhez és ezen keresztül az árstabilitás fenntartáshoz. Az MNB a tendereket mennyiségi korlát nélkül hirdeti meg, azok finanszírozásához felhasználhatja a nemzetközi repo-keretszerződéseket is.

Összhangban a Magyar Nemzeti Bank korábbi döntésével, valamint annak érdekében, hogy kezelje a negyedévvégi nemzetközi swappiaci feszültségek hazai hatásait, a jegybank szeptember végén eurolikviditást nyújtó devizaswap tendereket tart, hozzájárulva a monetáris kondíciók stabilitásának megőrzéséhez és ezen keresztül az árstabilitás fenntartásához.

A tenderek napjai 2021. szeptember 22., 28., 29. és 30. Az első és a második, egyhetes futamidejű tenderek induló értéknapja szeptember 24., illetve szeptember 30., lejárati napja 2021. október 1. illetve október 7. A két utolsó, egynapos tender induló értéknapja szeptember 30., lejárati napja pedig egyaránt 2021. október 1. Az MNB a tendereket mennyiségi korlát nélkül hirdeti meg. A swapeszköz finanszírozásához az MNB felhasználhatja az eurolikviditást nyújtó nemzetközi repo-keretszerződéseit.

Az euro/forint FX-swap tenderek paramétereit tartalmazó tenderfelhívásokat az MNB a 2021. szeptember 22-i, 28-i és 29-i tenderek napján 8:00 órakor, míg a szeptember 30-i tender napján 10:00 órakor teszi közzé a jegybank honlapján és a hírügynökségi oldalakon. Az eurolikviditást nyújtó swapeszköz terméktájékoztatója az alábbi linken érhető el: Terméktájékoztató.

A jegybanki FX-swap és egyhetes betéti tenderek időpontjai 2021. szeptember 21. és szeptember 30. között

hfD3T496.png

Az utóbbi négy negyedév gyakorlatával összhangban az MNB a 2021. szeptember 20. és szeptember 30. közti időszakban nem tart forintlikviditást nyújtó swaptendereket. Az MNB a 2021. október 4-ei héttől kezdve tér vissza a jelenlegi tender-gyakorlathoz.

Az MNB korábbi döntése szerint a monetáris transzmisszió erősítése érdekében a forintlikviditást nyújtó swapeszköz rendszeres meghirdetése mellett szükséges esetekben jegybanki devizalikviditást nyújtó swaptenderek alkalmazására is sor kerül. Az MNB 2020. szeptember és december végén, illetve 2021. március és június végén négy-négy eurolikviditást nyújtó devizaswap tendert tartott a negyedév végi swappiaci feszültségek kezelése érdekében. A tendereken az MNB minden igényt kielégített, ezzel támogatva a bankrendszer negyedév végi alkalmazkodását és a swappiaci folyamatok stabilizálását.