Budapest, 2021. november 18. – A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2021. november 18-19-én harmadik alkalommal rendezi meg a Budapest Eurasia Forumot. A konferenciasorozat 2019-es indulását követően idén is az ázsiai és európai gazdasági-pénzügyi élet, a nemzetközi kapcsolatok, a technológiai szektor és az oktatás neves szakértőit sorakoztatja fel, összhangban az MNB nyugat-kelet közötti egyensúlyt középpontba helyező stratégiájával.

A Budapest Eurasia Forum idén a „Fenntartható növekedés és prosperitás Eurázsiában – Trendek, Kilátások, Megoldások” címet viseli és újra online formában valósul meg, melyen 14 ország 43 előadója vesz részt. Az ünnepélyes nyitórendezvény és a hat tematikus panel szakértő meghívottjai olyan kérdéseket vitatnak meg, mint a jegybankok változó szerepe a COVID utáni időszakban, az eurázsiai geopolitikai erőtér formálódása, a gazdaságok motorjának számító innováció ösztönzése, a zöldfordulat terén való multilaterális együttműködés lehetőségei, valamint a digitális infrastruktúra fejlődése és a „digitális írástudás” témaköre is terítékre kerül.

A konferenciasorozat Európában egyedülálló jegybanki rendezvény, amely nemcsak a gazdasági-társadalmi élet változatos szegmenseit sorakoztatja fel, hanem ázsiai és európai szaktekintélyek, üzleti és gazdaságpolitikai döntéshozók széles körét ülteti virtuálisan egy asztalhoz. Ezzel hozzájárul Magyarország közép európai stratégiai szerepének erősítéséhez, valamint a nemzetközi tudásmegosztás és párbeszéd előmozdításához.

Matolcsy György az MNB elnöke nyitóbeszédében hangsúlyozta, hogy jegybankoknak - úgy a keleti, mind a nyugati országokban - kötelességük a gazdaságok digitális és zöld átállásának elősegítése. Az előttünk álló kihívások megoldásához az ázsiai és a nyugati innovációs modellek ötvözésére van szükség - tette hozzá.

Köszöntőjében Zhenmin Liu az ENSZ gazdasági és szociális ügyekért felelős főtitkár-helyettese, rámutatott, hogy a központi bankok most ismét nehéz politikai döntések előtt állnak. Sok országban továbbra is támogatniuk kell a gazdasági fellendülést, ugyanakkor készen kell állniuk arra is, hogy reagáljanak az új kihívásokra.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter videóüzenetében rámutatott, hogy 15 évvel ezelőtt a beruházások 80 százalékát a nyugati tőke finanszírozta, mely mára megfordult: tavaly a globális beruházások 70 százaléka keletről érkezik. Vélekedése szerint barátságot kell kötni a keleti országokkal, vagy legalábbis kölcsönös tiszteleten és kölcsönös érdekeken alapuló partnerséget.

Gouli Tian a China Construction Bank elnöke szerint az előttünk álló változás és fejlődés új lehetőségeket jelent. Az új lehetőségek pedig a globális összekapcsolhatóságban rejlenek. Új fejezetet kell nyitnunk a gazdasági és kereskedelmi együttműködésben.  

Gang YI, a Kínai Népbank elnöke beszédében megjegyezte, hogy az első kérdés, amellyel szembe kell nézniük, a zöld finanszírozás fejlesztése. A kínai jegybank a strukturális monetáris politika eszközével kívánja segíteni a karbonsemlegesség elérését és a zöld átmenet előmozdítását. Már dolgoznak a szén-dioxid kibocsátás csökkentését támogató szakpolitikai eszközökön.

A panelek előtt többek között felvezető előadást tart még Simon TAY, a Singapore Institute of International Affairs elnöke és Parag KHANNA, bestseller író, geopolitikai szakértő.

Kövessék figyelemmel a kétnapos eseményt élőben Konferencia honlapján: https://mnb.hu/eurasia

MNB Kommunikáció