Budapest, 2021. április 27. - A magyar gazdaság erős immunrendszerének, valamint az erőteljes és célzott kormányzati és jegybanki válságkezelésnek köszönhetően Magyarország sikeresen védekezett a koronavírus-járvány gazdasági hatásai ellen. A gazdaság alappillérei a válság ellenére is erősek maradtak. A hazai beruházási ráta továbbra is az EU élmezőnyébe tartozik, a munkanélküliségi ráta nemzetközi összevetésben alacsonyan alakult, miközben a hitelpiacok egészséges működése folyamatosan támaszt adott a teljes gazdaságnak.

Az átoltottság magas szintjének köszönhetően a gazdaság fokozatos újranyitása az elmúlt hetekben megkezdődött. A magyar gazdaság gyors helyreállítási potenciállal rendelkezik, amelyre alapozva az elmúlt 100 év leggyorsabb válság utáni helyreállási periódusára számíthatunk. A családok, a munkahelyek és a vállalkozások védelme érdekében a járvány elleni védekezést és a gazdasági növekedést mindeddig az egyensúly elé kellett helyezni, a növekedés megteremtése után azonban figyelmünket az egyensúlyok helyreállítására kell fordítanunk. A gazdaságpolitika feladata 2021-ben a dinamikus gazdasági növekedés megindítása, 2022-től pedig már az egyensúly visszaállításának és a fenntartható felzárkózásnak a biztosítása.

A gyors gazdasági helyreállás a 2022. évi költségvetési hiány markánsabb csökkenésének is megfelelő alapot ad. A Magyarország 2022. évi központi költségvetéséről szóló törvényjavaslat Költségvetési Tanács által megkapott tervezete GDP-arányosan 5,9 százalékos deficitet és 79,3 százalékos év végi adósságrátát jelöl ki 2022-re. Az MNB megítélése szerint a gazdasági környezet ennél gyorsabb ütemű hiánycsökkentést is lehetővé, illetve szükségessé tesz. A Magyar Nemzeti Bank a GDP várt erőteljes bővülése esetén a 2022. évi költségvetési hiány gyorsabb ütemű csökkentését javasolja. A nominális GDP idén és jövőre is várható közel kétszámjegyű bővülése mellett a költségvetés tervezésében a három százalék közeli hiányszint elérésére lehet és kell törekedni. A 2022. évi deficit alacsonyabb szintje egyúttal lehetővé teszi 2023-ban a 3 százalék alatti hiány megvalósulását is.

A költségvetési hiány és az államadósság gyorsabb ütemű csökkentése más területeken is segíti az egyensúlyok megőrzését, illetve helyreállítását. A jegybank szempontjából kiemelten fontos annak elkerülése, hogy a globálisan emelkedő inflációs környezetben a költségvetési hiány a kereslet aránytalan emelésével további inflációs kockázatokat okozzon. A hiány markánsabb csökkentése - az újranyitást követően várhatóan mérséklődő belső megtakarítások időszakában - hozzájárul a külső egyensúlyi pozíció, és ezen keresztül a befektetői megítélés további javulásához is. Mindezeken felül a költségvetésnek hazánk versenyképességét is a lehető legnagyobb mértékben kell szolgálnia. Ahhoz, hogy a magyar gazdaság fenntartható felzárkózási pályán maradjon, még inkább növelni kell a zöld gazdaságra való áttérést és a digitális fordulatot támogató fejlesztések arányát.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke a Költségvetési Tanács 2021. április 27-i ülésén a fentiek alapján képviselte álláspontját.