Budapest, 2021. március 29. – Az MNB honlapján kialakított új ingyenes kalkulátorral is támogatja az ügyfelek számára a minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítások közti tájékozódást. Az online felület segítségével a minősített fogyasztóbarát lakáshitel és személyi hitel után az otthonbiztosításoknál is kiválasztható az ügyfelek számára leginkább megfelelő termék, mely az adott biztosítónál megköthető. A már értékesített minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítások 65 milliárd forintnyi háztartási vagyont védenek.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján kalkulátort indított a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítások (MFO) összehasonlítására és az egyes ügyfelek számára leginkább testhezálló ajánlatok megtalálására. A pártatlan, ingyenes összehasonlító kalkulátor a biztosítók által adott árazási képletek alapján a személyre szabott ajánlatok táblázatos megtekintését teszi lehetővé.

A piaci verseny további erősítésére létrejött platform objektív módon jeleníti meg az egyes ajánlatokat. A kiválasztott legkedvezőbbnek ítélt biztosítás megkötésére a biztosító online, vagy más csatornákon történő megkeresésével nyílik lehetőség. Az MFO kalkulátor indulásával a három már piacon lévő biztosító MFO termékének összehasonlítására van mód, és ez a szám hamarosan - a februárban minősítést szerzett három intézmény belépésével – hatra bővül. Részletes információ a jegybank honlapjának MFO aloldalán érhető el.

Mivel a fogyasztóbarát lakáshitelek és személyi hitelek hasonló összehasonlító programja már korábban elindult, immár a fogyasztóbarát termékcsalád valamennyi tagja rendelkezik önálló kalkulátorral. Az MNB nemrég indított külön honlapján – www.mnb.hu/fogyasztobarat – valamennyi fogyasztóbarát konstrukció egyetlen felületen érhető el.

A jegybank az MFO-nál a káresemények pontos meghatározását, a mentesüléseket, kizárásokat, valamint az eljárási szabályokat illetően is egységes feltételrendszerű, széleskörű biztosítási védelmet határozott meg. A fogyasztóbarát otthonbiztosítások egy bővített alapcsomagot tartalmaznak, amely a 15 alapvető elemi kockázatot (pl. tűz, vihar, villámcsapás stb.) és további 5 gyakori háztartási kártípust (pl. vízkár, betöréses lopás, üvegtörés) öleli fel. Emellett – nem kötelező módon – az ügyfél döntése szerint további, elnevezésükben egységes, illetve egyéb kiegészítő biztosításokat is megköthet, ám az alapcsomaghoz ezeket nem lehet kötelező jelleggel hozzáilleszteni. Az MFO az eddigi piaci termékekhez képest jóval szűkebb körű kizárásokat enged.

Az MFO mindezek mellett egységes indexálási szabályokat, az eddiginél gyorsabb kárrendezést, digitális folyamatokat, családbarát szolgáltatásokat, illetve (amennyiben az ügyfél esetleg váltani akarna) negyedévenként felmondási lehetőséget is tartalmaz. A már értékesített MFO-szerződések 65 milliárd forint értékű ingatlant, ingóságot védenek.

Magyar Nemzeti Bank