LIC: alkuszként hirdette magát, de szinte csak egy biztosító termékeit kínálta

Budapest, 2021. február 1. – Az MNB összesen 15 millió forint felügyeleti és fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a LIC Független Biztosítási Közvetítő Kft.-re. Bár a társaságnak alkuszként ügyfelei megbízásából kellett volna – kellő számú ajánlatot összehasonlítva – a legjobb életbiztosítást megtalálni, összesen két biztosító termékeit mutatta be, s jellemzően csak egyikükét kínálta, lényegében annak ügynökeként eljárva.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) célvizsgálatot folytatott le a LIC Független Biztosítási Közvetítő Kft.-nél a 2017. januártól az ellenőrzés lezárásáig tartó időszakot áttekintve.

A jegybank megállapította, hogy a társaságnak a befektetési életbiztosítási termékek értékesítésével összefüggő összeférhetetlenségi, illetve érdekkonfliktusok kezelésére vonatkozó belső szabályzata nem volt megfelelő, s nem végezte el megfelelően az ösztönzők esetleges káros hatásaira vonatkozó - a jogszabály által előírt - átfogó elemzést sem.

A LIC Független Biztosítási Közvetítő Kft. biztosítási alkuszi tevékenysége során a biztosítási ajánlatok elemzésénél minden ügyfél számára azonos, nem egyediesített összehasonlító táblázatot alkalmazott és ebben mindössze két biztosító termékét szerepeltette. Ezáltal nem elemzett elegendő számú, a piacon elérhető biztosítást, megsértve az alkuszi tevékenységre vonatkozó jogszabályokat. A társaság továbbá nem teljesítette mindenkor dokumentáltan és teljeskörűen a szerződéskötést megelőző ügyfél-tájékoztatási és ajánlatelemzési kötelezettségét, illetve igényfelmérési kötelezettségének sem a vonatkozó jogszabályi előírásokban foglaltakkal összhangban tett eleget.

A társaság helytelenül vezette – az egyes közvetítőinek termékértékesítési jogosultságával szorosan összefüggő – szakmai képzési, továbbképzési nyilvántartását, továbbá biztosításközvetítői kapcsán egyes esetekben hibásan rögzítette azok fennálló jogviszonyának kezdetét és végét.

A feltárt jogsértések miatt az MNB a ma közzétett határozatában 9 millió forint felügyeleti és 6 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a LIC Független Biztosítási Közvetítő Kft.-re és (a jogsértések típusától függően) 45-90 napos határidővel kötelezte a feltárt hiányosságok pótlására és a jogszabályszerű működés helyreállítására.

A jegybank a bírság összegének meghatározásakor különösen súlyos jogszabálysértésként vette figyelembe, hogy a megtakarításos életbiztosítási termékek esetében csupán két biztosító termékeinek értékesítésére kötött együttműködési megállapodást, és ezen belül is gyakorlatilag kizárólag egy biztosítóét értékesítette, miközben a vizsgált időszakban 12 biztosító is kínált ilyen típusú, egymással versengő termékeket. A társaság ezzel számára tiltott ügynöki tevékenységet valósított meg.

Határozat