Budapest, 2021. május 4. – A szlovák nemzeti bank (NBS) kötelezte az – itthon határon átnyúló szolgáltatóként működő – NOVIS Biztosítót, hogy ügyfelei díjait a szerződésben foglaltak szerint fektesse be. A NOVIS ugyanis tavaly nyolc hónapon át a nyilvántartott ügyfélszámla-egyenlegeknél kisebb arányban fektette be szlovákiai és külföldi biztosítottai befizetéseit. Az MNB lépései nyomán a biztosító két éve nem köthet új szerződéseket itthon. A meglévő szerződéssel bíró hazai ügyfeleknek ugyanakkor célszerű folyamatosan tájékozódni a NOVIS helyzetéről.

Az itthon határon túli biztosítóként működő pozsonyi székhelyű NOVIS Poisťovňa a.s. (NOVIS) felügyeletét ellátó Szlovák Nemzeti Bank (NBS) 2021. április 19-i határozata szerint a biztosító 2019. december 31. és 2020. augusztus 30. között nem a szerződésben foglaltaknak megfelelően, hanem a nyilvántartott ügyfélszámla egyenlegénél kisebb mértékben fektette be szlovákiai, illetve határon túli ügyfelei befizetett biztosítási díjait.

Az NBS ezért kötelezte a NOVIS-t, hogy az érintett befektetési (unit-linked) szerződések teljes biztosítási díját a szerződési feltételek szerint, körültekintő módon fektesse be. A határozat további kötelezéseket is előír a NOVIS-nak, ám ezeket csak teljesítési határidejük után (idén május 11-én, július 1-jén, illetve október 1-jén) hozzák nyilvánosságra. A NOVIS ugyan fellebbezhet a döntés ellen, ám annak nincs halasztó hatálya a végrehajtásra. Az NBS döntéséről a szlovák jegybank, illetve az európai uniós biztosításfelügyelet (EIOPA) is közleményt tett közzé honlapján.

Mint emlékezetes, az NBS legutóbb tavaly november 5-én hozott ideiglenes intézkedést a NOVIS biztosítóval szemben, amikor jelentős mértékben korlátozta annak szabad rendelkezési jogát saját eszközei felett. Ezt megelőzően a szlovák nemzeti bank 2020. szeptember 9-én hozott ideiglenes intézkedést a pozsonyi biztosítóval szemben, amely szerint annak havonta kell értékelnie és jelentenie tartalékainak megfelelőségét, és azok elégtelensége esetén nem értékesíthet újabb szerződéseket. Az NBS fellebbviteli testülete ugyanakkor 2021. február 12-től hatályon kívül helyezte a fenti feltételhez kötött ideiglenes intézkedésének az új szerződések értékesítésére vonatkozó tiltását.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) korábbi lépései megakadályozták a NOVIS hazai biztosítotti körének növekedését, így lényegében mintegy két éve nincs ilyen új szerződés Magyarországon. A nyilvánosan elérhető éves jelentések szerint az elmúlt évek során a magyar ügyfelek mintegy húszmilliárd forintnyi biztosítási díjat fizettek a NOVIS-nak, ezért a meglévő magyarországi ügyfeleknek is célszerű folyamatosan tájékozódni, és – a szerződéses feltételek adta keretek közt – felelős döntést hozni.

Magyar Nemzeti Bank