Budapest, 2021. október 27. – A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Szabadság téri Székházának teljes rekonstrukciója novemberben indul. A munkálatok megkezdése előtt, a dolgozók költöztetése október végéig lezárul. A kívül-belül megújuló műemléképület ünnepélyes átadását a jegybank vezetése az intézmény 1924-es alapításának századik évfordulójára tervezi.

Az MNB vezetés döntése értelmében a 1902 – 1905 között épült Székházban az épület műszaki állapota miatt elkerülhetetlenné vált a felújítás. A műemléki jellegű épület külső megjelenésében 1905 óta gyakorlatilag változatlan, és - dacára a folyamatos állapotfenntartó munkálatoknak - napjainkra az elektromos energiát, a vízellátást, hűtés-fűtést és a szennyvízelvezetést biztosító rendszerek elavultak. Az épület műszaki állapota egy külső és belső felújítás nélkül öt éven belül már komoly működési kockázatokat jelentene.

A Székház átfogó műemlék-rekonstrukciója novemberben kezdődik, ezért a munkavállalók költöztetése a Krisztina körút 55. szám alatti irodaházba október végéig lezárul. November második felében a felügyeleti területen dolgozók vehetik majd birtokba új irodáikat a Széll Kálmán téren, az MNB Budai Központjában. A felújítási munkálatok előrehaladásáról és az esetleges további változásokról az MNB folyamatosan tájékoztatást ad honlapján.

A műemléképület teljes külső és belső felújításának költsége 55 milliárd forint, melyet a jegybank az évek óta nyereséges gazdálkodásából fedez. A munkálatok Popovics Sándor munkássága előtt tisztelegve, az önálló magyar jegybank 1924. június 24-i alapításának centenáriumához igazodva zárulnak. A rekonstrukció ideje alatt az MNB zavartalanul ellátja feladatait.

MNB Kommunikáció