A 2001-ben alapított, és minden évben megrendezett Boao Forum for Asia (BFA) az ázsiai kontinens legmeghatározóbb gazdasági fóruma, elismertségét tekintve gyakran a davosi Világgazdasági Fórumhoz hasonlítják. A kínai Hainan tartomány szigetén található Bo’ao városában ülésező rendezvény résztvevői között rendszerint képviselteti magát a világ gazdasági és politikai vezető rétege. Az elmúlt évek során a fenntarthatóság, az oktatás és egészségügy, illetve a gazdasági együttműködés a konferencia kiemelt fontosságú témaköreivé váltak. Az idei évben április 18. és 21. között zajló eseményt a járványügyi helyzetre való tekintettel párhuzamosan online és offline formában szervezték meg.

A Magyar Nemzeti Bankot (MNB) a rendezvényen Patai Mihály alelnök képviselte, aki a "Fenntartható pénzügyek és magas minőségű fejlesztések szerepe az Egy Övezet Egy Út programban" című panelbeszélgetés vitaindító felszólalójaként - a többi külföldi résztvevőhöz hasonlóan -, élő videókapcsolaton keresztül vett részt a fórumon. A panelbeszélgetés résztvevővevője volt még Zhou Xiaochuan, a BFA alelnöke és a kínai jegybank előző elnöke, Qian Keming, a kínai Kereskedelmi Minisztérium miniszter-helyettese, Jin Liqun, az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bank (AIIB) elnöke, valamint Kairat Kelimbetov, az Astana International Finance Centre elnöke.

Beszédében az MNB alelnöke az elmúlt évtized egyik legfontosabb tanulságának azt nevezte, hogy a sikeres válságkezelés nemcsak a megfelelő jegybanki programokon, hanem a fiskális-monetáris politikai együttműködés sikerességén alapul. Hangsúlyozta, hogy a központi bankoknak alapvető szerepük van a pénzügyi stabilitás megteremtésében, és a gazdaság megfelelő likviditásának biztosításában. A 21. századot meghatározó megatrendek között említette a növekvő adósságokat, a pénzügyi innovációk, a digitalizáció és a zöld gazdaság rohamos terjedését, valamint a fogyasztói szokások jelentős átalakulását. Az alelnök véleménye szerint új korszak hajnalán vagyunk, amely korszaknak Eurázsia lesz a motorja, és amelyiknek egyik legfontosabb kihívása a hosszú távú fenntarthatóság megteremtése lesz.