Budapest, 2021. június 21. – A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma publikált határozatában négymillió forintra bírságolta a Sopron Bank Burgenland Zrt.-t.

Az MNB határozatában megállapította, hogy a Hitelintézet megsértette a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvény, a pénzforgalom lebonyolításáról szóló MNB rendelet, a fizetési számla váltásáról szóló, továbbá a fogyasztók részére vezetett fizetési számlákhoz kapcsolódó díjakról történő tájékoztatás egyes kérdéseiről szóló Kormány rendeletek és az erős ügyfél-hitelesítésről és a biztonságos nyílt kommunikációs standardokról szóló felhatalmazáson alapuló bizottsági rendelet egyes rendelkezését. A Hitelintézet – többek között – megsértette a keretszerződés megkötését megelőző tájékoztatásra és a keretszerződés felelősségviselési szabályaira, a fizetési számla megnyitására, a fizetési megbízások átvételére, a fizetési művelet összegének a kedvezményezett ügyfél fizetési számláján történő haladéktalan jóváírására, a fizetési kártya szerződés felmondása esetén az elszámolásra, valamint a számlaváltásra vonatkozó rendelkezéseket.

A jogsértésekre tekintettel az MNB négymillió forint összegű bírság megfizetésére kötelezte a Hitelintézetet. Az MNB a Hitelintézet terhére értékelte, hogy a jogszabálysértő állapot több esetben huzamosan, a Hitelintézet szerződési feltételeit rögzítő dokumentumokba, belső eljárásrendjébe, illetve informatikai rendszerébe építetten állt fenn, továbbá, hogy a fizetésikártya-szerződés megszüntetések során esetenként nem a ténylegesen teljesített szolgáltatás-arányos ellenérték került felszámításra a fogyasztók részére.

Az MNB a pénzforgalmi ellenőrzési tevékenysége során kiemelten veszi figyelembe az ügyfelek jogainak megsértését. Az MNB éppen ezért különösen fontosnak tartja a pénzforgalmi szabályok betartásának ellenőrzését, elítél minden jogszabályszegést és ennek megfelelően a továbbiakban is kellő szigorral fog fellépni a pénzforgalmi szolgáltatást nyújtó intézmények ellenőrzése során.