Budapest, 2021. október 7. – Az MNB Zöld Programja lett idén a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért által meghirdetett Fenntartható Jövőért díj egyik kategóriájának nyertese. A szervezet zsűrije a program innovatív, nemzetközi szinten is kiemelkedő, a fenntartható finanszírozást ösztönző megoldásai miatt döntött a mértékadó díj odaítéléséről.

Az idei évben a Magyar Nemzeti Bankot (MNB) választották a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) Fenntartható Jövőért díja Üzleti megoldás, üzleti modellváltás kategóriája egyik díjazottjának. A jegybank Zöld Programjával nevezett be a BCSDH díjára, amelyet a szervezet zsűrijének döntése alapján a program innovatív, a fenntartható finanszírozást ösztönző megoldásaira és a nemzetközi szinten is kiemelkedő fenntarthatósági szempontokat integráló felügyeleti eszközeire tekintettel nyert el.

A rangos hazai fenntarthatósági díjat a BCSDH mai eredményhirdetésén Kandrács Csaba, az MNB alelnöke vette át. A jegybanki vezető ennek keretében kerekasztal-beszélgetésen is megosztotta gondolatait a BCSDH jelenlévő tagjaival, illetve a jelenlévő piaci szakemberekkel az MNB Zöld Programjáról.

Mint ismert, az MNB 2019 februárjában hirdette meg Zöld Programját, amelynek a környezeti problémák által jelentett ökológiai, gazdasági és pénzügyi problémák kockázatainak mérséklését, egyúttal az ország fejlesztését, versenyképességének erősítését tűzte ki célul. A zöld gazdaság hazánk egyik kitörési pontja, amelyben a gazdasági növekedés fenntarthatóan, ökológiai előnyökkel együtt érhető el. Ehhez feltétlenül szükséges a hosszútávú fenntarthatósági szempontokat is érvényesítő bankok, biztosítók, befektetési szolgáltatók és pénztári szereplők részvétele.

A BCSDH évente ítéli oda a Fenntartható Jövőért díjait a fenntartható fejlődési célok elérésére való inspirálás érdekében, a kiemelkedő vállalati és vezetői teljesítmények elismeréseként. Idén ennek keretében az alábbi kategóriákban adták át a díjakat: 1) Változásvezető – a kiemelkedő vezetői példamutatás és felelőségvállalás díja; 2) Üzleti megoldás, üzleti modellváltás; 3) Kiemelkedő valódi társadalmi felelősségvállalási program; 4) Vezető nő.

Magyar Nemzeti Bank