2021. november 4. – “Recovery and Resolution” témában rendezett szemináriumot az MNB egy nyugat-balkáni országokat felzárkóztató uniós finanszírozású projekt keretei között

Az Európai Unió által finanszírozott „“Strengthening the Central Bank Capacities in the Western Balkans with a view to the integration to the European System of Central Banks (ESCB)” elnevezésű technikai segítségnyújtási program keretében a Magyar Nemzeti Bank házigazdaként vett részt a „Recovery és Resolution – focus on Recovery” című szakértői szeminárium lebonyolításában, mely hibrid formátumban került megrendezésre november 2-4 között Budapesten. A szakmai előadásokat a Deutsche Bundesbank, a Banca Naţională a României és a Magyar Nemzeti Bank kollégái tartották, míg Albánia, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Montenegró, Észak-Macedónia és Szerbia jegybankjaiból 16 szakértő vett részt személyesen vagy online a rendezvényen. A szeminárium lehetőséget teremtett arra, hogy a nyugat-balkáni régió jegybankjai tapasztalatot cseréljenek európai kollégáikkal a helyreállítási tervek értékeléséről és a szanálási tervezésről.

Az uniós finanszírozású projektet 2019 márciusában indította el a Deutsche Bundesbank a KBER 17 jegybankjával és az Európai Bizottsággal együttműködve az EU csatlakozás előtt álló tagjelölt, illetve potenciális tagjelölt nyugat-balkáni államok központi bankjainak és felügyeleti hatóságainak támogatására. A program célja a kedvezményezett intézmények kapacitásának további erősítése elemzési és szakpolitikai eszközeik továbbfejlesztésével, melynek eredményeképp felgyorsulhat az EU standardokhoz történő felzárkózás és a jogharmonizáció folyamata. A 2021 végéig megvalósuló intenzív regionális képzési program az alábbi területekre fókuszál: bankfelügyelet, pénzügyi stabilitás, pénzügyi fogyasztóvédelem, pénzügyi integráció, helyreállítás és szanálás, monetáris politika, fizetési rendszerek, statisztika, compliance és EU integráció, számvitel, valamint belső audit. A projekt lebonyolítása EU-s forrásból történik, körülbelül 2 millió eurós összköltségvetéssel. A programban az MNB is aktívan részt vesz szemináriumok megszervezésével és kétoldalú intézkedések megvalósításával; többek között november 9-11-én a bolgár, a luxemburgi és a görög jegybank közreműködésével bankfelügyeleti témában tart szemináriumot, mely virtuális formában kerül megrendezésre.