Budapest, 2021. december 1. Az MNB a Planet Budapest Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó részeként rendezte meg ma immár hagyományos nemzetközi zöld pénzügyi konferenciáját. A rendezvény előadásai és panelbeszélgetései fókuszában a COP26 klímacsúcs pénzügyi rendszerre való következményei és a klímaváltozáson túli további környezeti anomáliák álltak. A konferencia keretében adták át a Zöld Pénzügyi Díjakat a „legzöldebb” pénzügyi intézmények, valamint a témával kapcsolatos tudományos kiválóságok részére.

Hazánkban, Európában és világszerte egyaránt felfutóban a zöld hitelezés és a zöld kötvénypiac, egyre inkább megjelenik a kockázatkezelésben a klíma- és egyéb fenntarthatósági szempontrendszer, az ESG-szemlélet, de még sok a teendő, hogy a pénzügyi rendszer finanszírozóként tudja támogatni a karbonsemlegességi törekvéseket – hangzott el a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által idén a Planet Budapest expo keretében rendezett zöld pénzügyi konferencián.

A rendezvény előadásai és panelbeszélgetései idén a COP26 klímacsúcs pénzügyi rendszerre való következményeiről, a klímaváltozáson túli további környezeti anomáliák - mint például a biodiverzitási problémák - jelentőségéről szóltak.

Kandrács Csaba, az MNB alelnöke előadásában bemutatta az MNB klímastressz tesztjét, mely szerint - világszerte és hazánkban egyaránt - a banki hitelállomány minősége érdekében is fontos lenne a mielőbbi, rendezett átállás a karbonsemleges gazdaságra. Banai Ádám, az MNB ügyvezető igazgatója a klímaváltozás monetáris politikai vonatkozásairól és a Zöld Otthon Program úttörő szerepéről beszélt. A rendezvényen felszólalt az Európai Beruházási Bank, az Ázsiai Fenntartható Pénzügyek Intézet, és az EU Taxonómiáját kidolgozó Sustainable Finance Platform felsővezetői, csak úgy, mint a Cicero, a BlackRock valamint 2° Investing Initiative és az ENSZ Környezetvédelmi Programjának magas szintű képviselői. A hazai piaci szereplők részéről a Magyar Bankholding Zrt., az Erste Bank Zrt. és az OTP Bank Nyrt. vezetői osztották meg zöld pénzügyi tapasztalataikat.

A konferencia keretében adták át a pénzügyi szervezeteknek szóló Zöld Pénzügyek Díjakat és a tudományos élet kiválóságainak szóló Zöld Pénzügyi Tudományos Díjakat.

Az MNB a Zöld Bank Díj elbírálásakor a zöld hitelkihelyezések mértékét, az intézmények által birtokolt zöldkötvény portfóliót, valamint az intézmények klímaváltozás hatásainak való kockázati kitettségértékét vette górcső alá. A Zöld Biztosító és Pénztár Díj, valamint a Zöld Befektetési Alapkezelő Díj esetében pedig az intézményeknél elérhető, fenntarthatósági (ESG) szempontokat érvényesítő alapok, portfóliók számát, valamint az azokban kezelt vagyon mérték vették számításba a díj elbírálásakor.

A Zöld Pénzügyek Díj bíráló bizottsága – valamennyi bírálati szempont figyelembevételével – a Zöld Bank Díjat az MKB Bank Zrt.-nek ítélte. A Zöld Biztosító és Pénztár Díjat az UNION Vienna Insurance Group Biztosító Zrt. kapta, illetve a Zöld Befektetési Alapkezelő Díjjal az Erste Alapkezelő Zrt. zöld tevékenységét ismerték el.

A Zöld Pénzügyi Tudományos Díjakat egy, tudósokból és a Monetáris Tanács egyes tagjaiból álló grémium ítélte oda. A Nemzetközi Zöld Pénzügyek Életműdíjat Naoyuki Yoshino, a tokiói Keio Egyetem emeritus professzora kapta. Doktori címét az amerikai Johns Hopkins Egyetemen szerezte. Korábban az Asian Development Bank Institute (ADBI) dékáni pozícióját, valamint a Japán Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (Japan Financial Services Agency's, FSA) Pénzügyi Kutatóközpontjának (Financial Research Center, FSA Institute) igazgatói tisztét töltötte be. Munkássága áttörő eredményeket hozott a zöld pénzügyek tudományos kutatása területén.

A Zöld Pénzügyi Tudományos Nagydíjjal dr. Naffa Helenát jutalmazták, akinek kiemelkedő publikációs tevékenysége több zöld pénzügyi kutatási területen is mintaértékű a magyar kutatóközösség számára. Oktatóként több tantárgy népszerű előadója. Munkássága megtestesíti az elméleti alapokra épülő gyakorlatorientált megközelítést, hiszen az akadémiai világban és a piaci döntéshozatal területén egyaránt komoly tapasztalatot szerzett.

A Zöld Pénzügyi Talentum Díjjal Molnár Kata kutatói tevékenységét ismerték el, melynek egyik különleges értéke a nemzetközi és projektalapú szemlélet. A vízgazdálkodás és klíma adaptáció, valamint a befektetési portfóliók és gazdasági szektorok vízkockázati elemzése a környezeti kockázatok egyik legsürgetőbb területére hívja föl a figyelmet.

A Zöld pénzügyi kutatási kezdeményezés díját dr. Parádi-Dolgos Anett kutatócsoportja nyerte el. A kutatócsoport által a hazai agrárium kihívásaira adaptálható green finance megoldások témájában kidolgozott kutatási tervben ott a lehetőség, hogy közvetlen és komoly hatással legyen a hazai gazdaságra és bankrendszerre fenntarthatósági szempontból. A kutatócsoport további tagjai: Prof. Dr. Kerekes Sándor, Dr. Csonka Arnold, Dr. Bareith Tibor és Vancsura László.

Az MNB hosszútávú klíma stressztesztjének főbb eredményeit összefoglaló publikáció ezen a linken érhető el.

Magyar Nemzeti Bank