Budapest, 2022. november 14. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2022 decemberében is megtartja szokásos év végén átnyúló futamidejű eurolikviditást nyújtó devizaswap tendereit, valamint diszkontkötvény aukcióit. Az MNB célja az aktív piaci jelenléttel, hogy erősítse a monetáris transzmisszió hatékonyságát. Az MNB az év végén átnyúló devizaswap tendereit mennyiségi korlát nélkül hirdeti meg, és finanszírozásukhoz felhasználhatja a nemzetközi repo-keretszerződéseket is. Továbbá az MNB 2022. november 30-án 2 hónapos futamidejű betéti tendert tart a bankrendszer likviditásának lekötésére, amelynek célja ugyancsak a monetáris transzmisszió hatékonyságának erősítése.

Az MNB decemberben ismét a negyedév végén átnyúló futamidejű eurolikviditást nyújtó devizaswap tendereket, valamint diszkontkötvény aukciókat tart a monetáris transzmisszió hatékonyságának erősítése, ezen keresztül az árstabilitás elérésének támogatása érdekében, az esetlegesen jelentkező devizaswap-piaci feszültségek kezelésére. Az MNB az év végén átnyúló devizaswap tendereket mennyiségi korlát nélkül hirdeti meg, és finanszírozásukhoz felhasználhatja az eurolikviditást nyújtó nemzetközi repo-keretszerződéseit. A jelenleg is napi rendszerességgel meghirdetett T/N devizaswap tendereket az MNB ezen időszak alatt is változatlanul megtartja. Az eurolikviditást nyújtó devizaswap terméktájékoztatója az alábbi linken érhető el: Terméktájékoztató.

A Monetáris Tanács 2021. november 16-i döntése értelmében az MNB monetáris politikai eszköztára legfeljebb 1 hónapos futamidejű diszkontkötvénnyel egészült ki. A diszkontkötvényt az MNB mennyiségi korlát mellett bocsátja a bankok rendelkezésére. Az eszköz célja, hogy a bankrendszer mérlegalkalmazkodásának célzott támogatásán keresztül mérsékelje a negyedévek végén esetlegesen jelentkező devizaswap-piaci feszültségeket, így erősítve a monetáris transzmissziót. A jegybanki diszkontkötvény ismertetője az alábbi linken érhető el: Ismertető.

A devizaswap tenderek napjai 2022. december 15. és 30. Az első tender induló értéknapja december 19., míg a december 30-i tender ugyanezen a napon értéknapos. A diszkontkötvény aukciókra december 5-én, december 15-én és december 22-én kerül sor, az aukciók T+2 napos elszámolásúak. A december 15-i devizaswap ügylet lejárata 2023. január 5., a december 30-i swap ügylet és a diszkontkötvények pedig 2023. január 3-án járnak le. Az euro/forint swap tenderek paramétereit tartalmazó tenderfelhívásokat az MNB a tendernapokon 9:00 órakor teszi közzé a jegybank honlapján és a hírügynökségi oldalakon. A jegybanki diszkontkötvény nyilvános ajánlattétele az aukció előtt 3 munkanappal, az ajánlattételi felhívás pedig az aukció előtt egy munkanappal kerül közzétételre.

Mindemellett az MNB 2022. november 30-án 2 hónapos betéti tendert is tart a bankrendszer likviditásának lekötése érdekében december 1-jei értéknappal, amelynek célja ugyancsak a monetáris transzmisszió hatékonyságának erősítése. A hosszú lejáratú betét terméktájékoztatója az alábbi linken érhető el: Terméktájékoztató.

A 2022. év végi jegybanki tenderek és aukciók fontosabb időpontjai*

*A diszkontkötvény aukciók értéknapjai 2022. november 22-én módosításra kerültek a november 14-én közzétett közleményhez képest.