Budapest, 2022. szeptember 27. – A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Igazgatósága a mai napon olyan átfogó, saját energiahatékonysági- és takarékossági programot fogadott el, ami hosszú távon és fenntartható módon tesz eleget a jegybank évek óta követett környezetvédelmi céljainak és hatékonyan járul hozzá napjaink energiatakarékossági kezdeményezéseihez.

A Magyar Nemzeti Bank – az általa elindított Zöld Program részeként – saját működésének „zöldítésében” is élen kíván járni Magyarországon, ezért az MNB olyan élőhely-rekonstrukciós projekteket valósít meg, amelyek az elkövetkezendő években képesek elnyelni a jegybank karbonlábnyomának egészét. Ezzel a Magyar Nemzeti Bank a világ jegybankjai közül elsőként köteleződött el a hosszú távú karbonsemlegesség mellett.

A mai napon elfogadott komplex, energiahatékonysági- és takarékossági programmal pedig a MNB a belső működésében is fenntartható kíván lenni. Ennek keretében az épületeinek központi hőmérsékletét a fűtési időszakban 18 Celsius fokban maximalizálja, csökkenti az épületek diszkivilágítását és lépéseket tesz az ún. „szürke víz” hasznosítására, valamint a használati melegvíz hőmérsékletének csökkentésére.

Emellett a jegybanki munkavállalók körében ösztönzi a közösségi közlekedés és a telekocsi rendszer használatát, valamint a fenntartható és energiatakarékos eszközök széleskörű alkalmazását. A program keretében a jegybank további napelemek telepítését is megkezdi annak érdekében, hogy az MNB Budai Központ épületének fűtési rendszerét függetlenítse a földgáz felhasználásától.

A Magyar Nemzeti Bank a törvényben rögzített zöld mandátumával összhangban továbbra is élen kíván járni az ország fenntarthatósági és környezetvédelemi céljainak elérésében.

MNB Kommunikáció