Budapest, 2022. november 4. – A Singapore FinTech Festival (SFF), a világ legjelentősebb FinTech rendezvénye. Az esemény idén a „Building Resilient Business Models amid Volatility and Change” témát járta körül. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) és leányvállalatai saját standdal vettek részt a rendezvényen, amelynek keretében Patai Mihály, az MNB alelnöke által vezetett magas szintű delegáció tagjai több üzleti fórum és szakmai panel-beszélgetés résztvevői voltak.

2022-ben hetedik alkalommal, november 2. és 4. között került megrendezésre Singapore FinTech Festival, melyre több mint 110 országból mintegy 500 kiállító céget és 60 000 látogatót fogadtak a szervezők. Az SFF és társrendezvényei számos FinTech témájú eseménynek adtak otthont a fesztivál hetén a „Building Resilient Business Models amid Volatility and Change” fő témát körül járva. A kiállítást megelőző napokban Szingapúr-szerte nyitották meg kapuikat az ún. ’innovációs laboratóriumok’ (Innovation Lab Crawl), amelyek célja bemutatni a feltörekvő FinTech innovációkat és projekteket. A fesztiválnak otthont adó hat csarnokban több színpadon átívelő látványos programok, és újdonságokat bemutató standok mellett szakmai előadásokon is részt vehettek a látogatók. A kiállítás mellett szakmai egyeztető fórumok is zajlottak, melyek célja volt, hogy a közszférából származó vezető kormányzati tisztviselők és a magánszektor vezető-szintű résztvevői a pénzügyi szektor előtt álló kihívásokat megvitathassák és az ehhez kapcsolódó akcióterveket kidolgozhassák. A FinTech Festival égisze alatt a globális plenáris ülés (Global Plenary) magasszintű beszédek és inspirációs beszélgetések számára biztosított platformot, míg az ún. Knowledge Plenary ülések hat téma köré épültek fel. Ezek célja a pénzügyi szektor résztvevői közötti párbeszéd előmozdítása és a legújabb FinTech innovációk, mint például a pénzügyi eszközök digitalizációja, a fizetési rendszerek megújítása vagy a digitális jegybankpénz bemutatása volt. Emellett számos üzleti fórum segítette a FinTech ökoszisztéma és tudás széles körű elterjedését, cégek bemutatkozását és akár konkrét üzletek megkötését.

A Singapore FinTech Festival kapcsolódó eseményeként október 31-én zajlott a Magyarország-Szingapúr FinTech Business Forum Ázsiában jelen lévő magyar FinTech cégek részvételével, melyet Patai Mihály nyitott meg. Az üzleti fórum szabályozói panel-beszélgetésében részt vett Szombati Anikó az MNB Digitalizációért és a FinTech szektor fejlesztéséért felelős ügyvezető igazgatója és Alvinder Singh, a Monetary Authority of Singapore (MAS) pénzügyi technológia és innovációs csoportjának vezetője, akik a határokon átnyúló digitális pénzügyi hálózatok jövőbeli szerepéről beszélgettek Fáykiss Péter, az MNB Digitalizációs igazgatójának moderálásában.

November 1-jén, az SFF egyik kiemelt eseményén a Capital Meets Policy Dialogue (CMP Dialogue) rendezvényen az MNB alelnöke a ’Policymaker’s Perspective’ című panelbeszélgetésben vett részt. A panelben többek között a jegybankok digitalizációs kezdeményezéseiről, a szabályozók által a piacon megfigyelt kihívásokról és lehetőségekről, valamint a befektetők, a FinTech cégek és a döntéshozók közötti aktívabb párbeszéd fontosságáról esett szó.

A Singapore FinTech Festival-on a Magyar Nemzeti Bank idén saját standdal is jelen volt. Társkiállítóként részt vett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT), a Giro Zrt., az MNB-EduLab és a Budapest Institute of Banking (BIB) is. A stand november 2-i megnyitóján Patai Mihály, Pach Judittal, Magyarország szingapúri nagykövetével és Sopnendu Mohanty-val, az MAS Chief FinTech Officerével vágta át a nemzeti színű szalagot. Ezt követően a „Smart just like the Rubik’s Cube: High-growth FinTechs from Hungary” címet viselő panelbeszélgetés során Szombati Anikó az Ázsiában jelen lévő magyar FinTech cégek képviselőivel beszélgetett tapasztalataikról és terveikről, míg Fáykiss Péter, az MNB Digitalizációs igazgatója az ’Elevandi Insights Forum’ keretében az „Addressing the New Skills Gap in Financial Services” című panelbeszélgetés során osztotta meg tapasztalatait a bankok digitális transzformációja és az ehhez kapcsolódó digitális készségek fontossága kapcsán.

A november 3-i SFF Banking For Businesses Knowledge Plenary eseményen, a ’Regulators Coffeee Chat – The Need for New Credit Models for lending to SMEs ’ című panelbeszélgetésre meghívást kapott az MNB alelnöke is. Patai Mihály a beszélgetés során ismertette a Növekedési Hitelprogram eddig elért eredményeit, kiemelte, hogy a jelenlegi inflációs nyomás még évekig velünk maradhat, valamint hangsúlyozta az állam szerepvállalásának fontosságát a kkv szektor támogatásában.

MNB Kommunikáció