Budapest, 2022. október 3. A Monetáris Tanács korábban meghozott döntései alapján októbertől elindulnak az MNB likviditáslekötő eszközei. A változó kamatozású likviditáslekötő betéti eszköz első tenderére 2022. október 5-én, szerdán, míg a rendszeresen meghirdetésre kerülő diszkontkötvény első aukciójára október 6-án csütörtökön kerül sor.

A Monetáris Tanács korábban meghozott döntései nyomán októbertől elindulnak az MNB likviditáslekötő intézkedései, köztük a jegybanki diszkontkötvény rendszeres aukciói, illetve a változó kamatozású likviditáslekötő betét tenderei. Az első tenderekhez kapcsolódó fontosabb időpontok az alábbiak szerint alakulnak eszközönként:

Az első likviditáslekötő betéti tender 2022. október 5-én, szerdán 13:00-13:30 között kerül megtartásra. A tenderfelhívás a meghirdetési paraméterekkel 10:00-kor lesz nyilvános, míg a tender eredménye 15:00-tól kerül publikálásra. A jegybank a likviditáslekötő betéti eszközét október 5-én kéthónapos futamidőn hirdeti meg. Az MNB a tender során dönthet nem-kompetitív szakasz meghirdetéséről, amelyről az eredményhirdetéssel egyidőben, azaz 15:00-kor értesíti az ügyfeleket a hírügynökségi oldalakon és az MNB honlapján keresztül. A nem-kompetitív szakaszban 15:15-15:30 között adható be ajánlat, a tender eredménye pedig 16:00-kor lesz nyilvános.

Az első jegybanki diszkontkötvény aukció október 6-án, csütörtökön 9:00-9:30 között kerül megtartásra, 11:00-i időpontban történő eredményhirdetés mellett. Az ajánlattételi felhívás közzétételére október 5-én, szerdán 9:00-kor kerül sor.

A jegybank új, betétoldali eszközei a likviditás szűkítésén keresztül szigorítják a monetáris kondíciókat, ezzel támogatva az árstabilitás elérését és fenntartását. A Likviditáslekötő betét terméktájékoztatója itt, míg a Diszkontkötvény ismertetője itt érhető el.