Az MNB vállalati konjunktúra indexe az előző havi -2-ről -7 pontra csökkent, melyben a jelenlegi helyzet visszaesése (-4-ről -11 pontra) és a várakozások további gyengülése (+1-ról -2 pontra) is szerepet játszott. A felmérés 2020. decemberi kezdete óta először fordult elő, hogy a várakozások indexe a pesszimista hangulatot tükröző tartományba (-2 pont) csökkent. Az átlagos kapacitás-kihasználtság 2, a bevételi szint 4 százalékponttal csökkent az előző hónaphoz képest. Előbbi az egy évvel korábbi szint 94, utóbbi 100 százalékán tartózkodott augusztusban. A beruházási és létszámváltoztatási tervek mutatója továbbra is pozitív: előbbi növekedett az előző hónaphoz képest (+14-ről +25 pontra), azonban a létszámváltoztatási tervek alindexe már fél éve folyamatosan csökken (február: +21, augusztus: +5 pont). A kkv-k konjunktúra-érzete számottevően gyengébb a nagyvállalatokéhoz képest, az ipar és a szolgáltató szektorok közt korábban tapasztalt különbség azonban jelentősen csökkent.

Korábbi felméréseink eredményei az alábbi linkre kattintva érhetők el:

Vállalati konjunktúra felmérés

A jegybank alapfeladatainak ellátásához kiemelten fontosnak tartja a hazai vállalati szektor aktuális gazdasági helyzetének és jövőbeli várakozásainak nyomon követését. Ennek érdekében az MNB 2020 decemberétől havi gyakorisággal végez vállalati konjunktúrafelmérést a kereskedelmi bankok és a vállalati szektor érdekvédelmi szervezetei közvetítésével, amelynek segítségével az aggregált statisztikai adatoknál részletesebb és közvetlenebb visszajelzés kapható a gazdasági szereplők helyzetéről és kilátásairól. Az MNB vállalati konjunktúra indexe a jelenlegi helyzet és a várakozások megítélésének együttes figyelembevételével kerül kiszámításra, amely egy mutatóba sűrítve vizsgálja a hazai vállalati konjunktúra alakulását.

Ezúton is szeretnénk megköszönni a felmérésben közreműködőknek, hogy együttműködésükkel hozzájárulnak a gazdasági folyamatok gyorsabb és mélyebb megismeréséhez!