Az MNB vállalati konjunktúra indexe az előző havi -9-ről kismértékben, -7 pontra nőtt novemberre. Az index emelkedését a jövővel kapcsolatos pesszimizmus mérséklődése okozta, mivel a várakozások mutatója az előző havi -5-ről 0 pontra nőtt. Ugyanakkor az aktuális helyzettel kapcsolatos tapasztalatok romlottak októberhez képest: -12-ről -14 pontra csökkent a jelenlegi helyzet indexe. Az átlagos kapacitás-kihasználtság 4 százalékponttal csökkent az előző hónaphoz képest, a bevételi szint viszont nem változott. Előbbi az egy évvel korábbi szint 91, utóbbi 104 százalékán tartózkodott novemberben. A beruházási tervek mutatója továbbra is pozitív és növekedett: az előző havi +19-ről +24 pontra. A létszámváltoztatási tervek mutatója azonban ebben a hónapban is negatív volt (-3 pont) és csak minimálisan nőtt az előző havi rekordalacsony szinthez (-4 pont) képest. A nagyvállalatok konjunktúraérzete kissé javult az előző hónaphoz képest és valamelyest kedvezőbb, mint a kkv-knál tapasztalt kedvezőtlen üzleti hangulat. A mezőgazdaságban a többi iparághoz képest is nagyobb a pesszimizmus.

Korábbi felméréseink eredményei az alábbi linkre kattintva érhetők el:

https://www.mnb.hu/penzugyi-stabilitas/publikaciok-tanulmanyok/vallalati-konjunktura-felmeres

A jegybank alapfeladatainak ellátásához kiemelten fontosnak tartja a hazai vállalati szektor aktuális gazdasági helyzetének és jövőbeli várakozásainak nyomon követését. Ennek érdekében az MNB 2020 decemberétől havi gyakorisággal végez vállalati konjunktúrafelmérést a kereskedelmi bankok és a vállalati szektor érdekvédelmi szervezetei közvetítésével, amelynek segítségével az aggregált statisztikai adatoknál részletesebb és közvetlenebb visszajelzés kapható a gazdasági szereplők helyzetéről és kilátásairól. Az MNB vállalati konjunktúra indexe a jelenlegi helyzet és a várakozások megítélésének együttes figyelembevételével kerül kiszámításra, amely egy mutatóba sűrítve vizsgálja a hazai vállalati konjunktúra alakulását.

Ezúton is szeretnénk megköszönni a felmérésben közreműködőknek, hogy együttműködésükkel hozzájárulnak a gazdasági folyamatok gyorsabb és mélyebb megismeréséhez!