Budapest, 2022. szeptember 21. – A Neumann János Egyetem előadójában egyetemi hallgatók és díszvendégek előtt mutatták be Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökének új, On the Edge of Times című kötetét. A könyv azon írásoknak a gyűjteményeit tartalmazza, amelyekben a jegybankelnök tekintélyes nyugati gondolkodók, véleményvezérek elemzéseire, felvetéseire reagált. Matolcsy György 2019 ősze és 2022 tavasza között írta a „100 Words” néven futó sorozatát, amelyben új szempontokra és a szokásostól eltérő megoldásokra irányította rá a figyelmet. A Pallas Athéné Könyvkiadó ezeket az angol nyelvű publikációkat rendezte kötetbe.

A Neumann János Egyetem nagyteremében megtartott bemutatón a jegybank elnöke beszédében kiemelte, hogy a könyv jelentős részét kitevő írások a Financial Times-ban megjelent cikkekre reagálnak, mert ez az a lap, amelyben nyugati elit értelmezi a világ aktuális eseményeit és várható trendjeit. A kötet kapcsán elmondta, hogy az lényegében 3+1 könyv egybegyúrva, hiszen egyrészt ismerteti a nyugati liberális elit klasszikus gazdasági gondolkodását, másrészt bemutatja az ezzel szemben megszerveződő új gazdasági gondolkodásmódot, ami a fenntarthatóság eszméje köré szerveződik. Harmadikként, elfogadva, hogy a világ lényege napjainkban már rövid üzenetekben („mémekben”) tömörül, a kötet voltaképp ezek gyűjteménye, negyedikként pedig az idiómák, következtetések könyve. A világ jövőjéről a szerző úgy fogalmazott, hogy jelenleg ugyan még a neoliberális közgazdaságtan minősül mainstream-nek, azonban egyre inkább teret nyer a fenntartható közgazdasági gondolkodás, ami előbb-utóbb egy új, fenntartható piacgazdaságot fog megteremteni. Az új helyzet azt fogja eredményezni, hogy az egypólusú világ többpólusúvá válik, és a jelek szerint egy új, kettős világrend van kialakulóban, amely az USA és Kína köré épül. Ebben az új világrendben Európának nem lesz helye nagyhatalmi tényezőként, ezért a régiónak mindenképpen az innováción alapuló fejlődésre kell koncentrálnia.

A jegybankelnök beszédét követően kerekasztal-beszélgetésre került sor, amiben Matolcsy György mellett Virág Barnabás MNB-alelnök és Csizmadia Norbert, a Neumann János Egyetemért Alapítvány Kuratóriumi elnöke vett részt. A beszélgetésen elhangzott, hogy a kötetben található jegybankelnöki reflexiókra számtalan reakció érkezett az eredeti szerzőktől, amivel a cikkek elérték céljukat, hiszen közös gondolkodásra sarkalltak. Virág Barnabás, aki a könyv előszavát is írta, az alábbiak szerint foglalta össze a kötet fő üzeneteit: légy innovatív, építs a fúziókra, keresd a mintázatokat, illetve negyedikként: sose becsüld alá a geopolitika hatásait. Csizmadia Norbert a világgazdaság ciklikusságának felismerése kapcsán a könyvet nemcsak újszerűnek nevezte, de úgy látja, hogy a korábbi ciklusok tapasztalataira való rávilágítással lényegében egy új műfajt teremtett. A cikkek az emberiség előtt álló időszak meghatározó kérdéseit, így például a pénz jövőjét is górcső alá veszik, de foglalkoznak többek között a válságok mintázataival, a kormányzás és a növekedés összefüggéseivel, a költségvetés kérdéseivel és a koronavírus hatásaival is. Az első „100 Words” írás 2019. szeptember 12-én jelent meg, amelyet az idei év májusáig még 252 követett.

A könyvbemutató ide kattintva tekinthető meg

Az On the Edge of Times című kötet, valamint a szerző korábbi műve, az Amerikai Birodalom vs. Európai Álom, továbbá a Pallas Athéné Könyvkiadó (PABooks) korábban megjelent kiadványai megvásárolhatók a PABooks könyvesboltjában, a Bölcs Várban, valamint webáruházában, a www.pallasathenekiado.hu oldalon. A jegybankelnök könyvbemutatón elhangzott előadásának prezentációja ide kattintva tekinthető meg.