Budapest, 2022. augusztus 1. – Napjainkra a digitalizáció és az információáramlás felgyorsulásának egyértelmű következménye lett, hogy megváltoztak a médiafogyasztási szokások. A mindenki számára elérhetővé vált internet és a közösségi média széleskörű elterjedése alapvetően írta át a hírekhez való viszonyokat. Az elmúlt években a mindennapi életet is befolyásoló események hatására pedig egyre több álhír üti fel a fejét, amelyeket elsősorban politikai motivációjú vagy egyes csoportok önös érdekeit elfogultan képviselő oldalak terjesztenek.

Az olvasott tartalmak helyes megítélése nagyon fontos, a szándékosan hamis tartalmak terjesztése és az olvasók félrevezetése pedig olyan destruktív hozzáállás, ami mindenki számára káros és morálisan is elítélendő.

A dezinformáció elleni küzdelem közös érdek, ezért a Magyar Nemzeti Bank vezetése felhívja a figyelmet, hogy a jegybank szakmai tevékenységéről, vezetőihez köthető megnyilvánulásokról vagy a magyar gazdaság helyzetéről mindenki csak és kizárólag hiteles forrásból tájékozódjon, és kerülje a „kattintásvadász”, ismeretlen oldalak tartalmait.