Budapest, 2022. október 12. szerda. A Magyar Nemzeti Bank megtartotta második változó kamatozású, hosszú futamidejű betéti tenderét, amelyen 506 milliárd forint értékben fogadott el ajánlatokat, amivel csaknem 2600 milliárd forintnyi likviditást köt le az új eszközben. A hosszú betéti tenderrel az MNB folytatta a likviditás érdemi lekötését, és ezzel a monetáris szigorítást.

Az október 12-i változó kamatozású, 2 hónapos betéti tenderen 11 bank adott be ajánlatot összesen 522 milliárd forint értékben, amelyből az MNB 506 milliárd forint értékben fogadott el ajánlatokat. A 2 hónapos futamidejű ügylet induló értéknapja október 13., míg a lejárati értéknap az előző héthez hasonlóan 2022. december 1. Az elfogadott ajánlatok súlyozott átlagos felára — az egyhetes betéti ráta fölött — 1,36 százalék volt.

A mai tender is a likviditás tartós lekötését szolgálja, amellyel az MNB folytatja a monetáris szigorítást. A hosszú futamidejű betéti eszközben lekötött likviditás a mai tenderrel megközelítette a 2600 milliárd forintot.

A banki igényekre reagálva az MNB jövő hét szerdán is tart likviditáslekötő betéti tendert. Ezt követően alapesetben a jegybank minden hónap első szerdáján tart hosszú futamidejű betéti tendert, csütörtöki értéknappal, de amennyiben a likviditási helyzet indokolja, további tenderek meghirdetésére is van lehetőség.