Budapest, 2022. november 14. – Az MNB 43 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a CreditLure Kft.-re, mivel az engedély nélkül gyűjtött visszafizetendő pénzeszközöket az ügyfeleitől, emellett jogosulatlan pénzügyi közvetítői (alkuszi) tevékenységet is végzett. A társaság – amellyel szemben már korábban is fellépett a jegybank – törvénysértő tevékenységeit „mediációnak”, illetve „pénzkezelésnek” nevezte.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) piacfelügyeleti eljárás keretében vizsgálta, hogy a kiskunfélegyházi CreditLure Kft. végzett-e jegybanki engedély nélkül, üzletszerűen, a hitelintézeti törvényben nevesített pénzügyi szolgáltatás közvetítése, illetve betét gyűjtése és más visszafizetendő pénzeszközök nyilvánosságtól való elfogadása pénzügyi szolgáltatási tevékenységet.

Az MNB a feltárt bizonyítékok alapján megállapította, hogy a CreditLure Kft. (általa „adósságrendezésnek, mediációnak” nevezett tevékenysége során) pénzügyi szolgáltatás közvetítése tevékenységet végzett, amelyet saját honlapján is népszerűsített. A társaság a pénzügyi intézmények által felmondott szerződések kapcsán az ügyfelek megbízásából, díjazás fejében végzett alkuszi tevékenységet a tartozások csökkentése, részletfizetése tárgyában. A társaság emellett üzletszerűen – azaz rendszeresen, nyereségszerzési célzattal és előre meg nem határozott ügyfélkörtől – pénzeszközöket vett át, úgynevezett „pénzkezelési szerződéseket” kötve. A forrásgyűjtés egyetlen célja a CreditLure Kft. működésének fenntartása, likviditásának biztosítása volt.

A vizsgált társaság ugyanakkor pénzügyi szolgáltatási tevékenység végzésére nem rendelkezett jegybanki engedéllyel.

Mindezek nyomán az MNB ma publikált határozatában összesen 43 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a CreditLure Kft.-re, s azonnali hatállyal megtiltotta, hogy a jegybank engedélye nélkül pénzügyi szolgáltatási tevékenységet végezzen. A történtek miatt az MNB jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntett gyanúja miatt feljelentést is tesz az illetékes ügyészségnél.

A piacfelügyeleti bírság mértékének meghatározása kapcsán súlyosbító körülménynek minősült, hogy a társaság jogsértő tevékenységét hosszabb időn át végezte, közvetítői tevékenysége során professzionális intézmény látszatát keltette (az ügyfeleknek azt jelezve, hogy „engedéllyel rendelkező Pénzügyi Szolgáltató”). A CreditLure Kft. forrásgyűjtése alkalmas volt arra, hogy a pénzösszegeket átadó ügyfelek jelentős károkat szenvedjenek. Jogosulatlan tevékenységeit a társaság ráadásul az MNB azokra vonatkozó korábbi tiltásai ellenére végezte.

Az MNB a piacfelügyeleti eljárást lezáró határozatában arra hívta fel a CreditLure Kft.-t, hogy a honlapján szereplő, a jogosulatlan pénzügyi szolgáltatási tevékenység végzését elősegítő elektronikus adatokat tegye hozzáférhetetlenné, aminek a társaság eleget tett. Az MNB ugyanis idén januártól akár egyes honlapok elérhetetlenné tételét is elrendelheti, amennyiben az a fogyasztók érdekeinek megóvása érdekében szükséges. Erre a társaság önkéntes jogkövetése miatt jelen esetben végül nem volt szükség.

A jegybank ezt megelőzően már 2017-ben is intézkedést hozott és piacfelügyeleti bírságot szabott ki a CreditLure Kft.-re.

Egy-egy pénzügyi szolgáltatás, termék igénybevétele előtt célszerű mindig előzetesen ellenőrizni, hogy az adott szolgáltató rendelkezik-e pénzügyi, illetve befektetési tevékenység végzéséhez szükséges engedéllyel vagy regisztrációval, és szerepel-e a jegybank Piaci szereplőket felsoroló nyilvántartásaiban. Az ezek hiányában pénzügyi szolgáltatást kínáló intézményekről, személyekről célszerű bejelentést tenni az MNB részére.

 

Magyar Nemzeti Bank