Budapest, 2022. november 30. szerda. A Magyar Nemzeti Bank folytatva az októberben megkezdett gyakorlatát, a likviditás tartós lekötése érdekében változó kamatozású, hosszú futamidejű betéti tendert tartott. A tenderen az MNB 2135 milliárd forint értékben fogadott el ajánlatokat. A hosszú betéti tenderrel az MNB biztosította a bankrendszeri likviditástöbblet lekötését, fenntartva a monetáris politika szigorú irányultságát és erősítve a monetáris transzmissziót. E célokat a decemberben megtartásra kerülő swaptenderek és diszkontkötvény-aukciók is támogatják.

A november 30-i változó kamatozású, 2 hónapos betéti tenderen 15 bank adott be ajánlatot. A tender kompetitív szakaszában összesen 2289 milliárd forint értékben érkezett be ajánlat, amelyből az MNB 1618 milliárd forintot fogadott el, az alapkamat feletti átlagosan 495 bázispontos felár, azaz 17,95 százalékos induló átlagkamat mellett. A kompetitív szakaszt követően meghirdetett nemkompetitív szakaszban, a tenderen kialakult átlagkamatnak megfelelő 4,95 százalékpontos felár mellett 517 milliárd forint ajánlat érkezett, amelyeket az MNB mind elfogadott. A 2 hónapos futamidejű ügylet induló értéknapja december 1., míg a lejárati értéknap 2023. január 26.

A mai betéti tender továbbra is jelentős mértékű likviditás tartós lekötését biztosítja. Decemberben a hosszú futamidejű betéti eszköz és a kötelező jegybanki tartalék által lekötött likviditás ezzel megközelíti a 4850 milliárd forintot. Mindezzel az MNB erősíti a monetáris transzmissziót és támogatja a szigorú monetáris politikai kondíciók fenntartását.

2022 decemberében a korábban meghirdetett módon az MNB további eszközökkel, azaz eurolikviditást nyújtó swaptenderekkel és diszkontkötvény-aukciókkal biztosítja a monetáris transzmisszió hatékonyságát.