Budapest, 2023. december 6. – 2024. januártól a már előirányzott és megkezdett pálya mentén kerülnek teljes mértékben visszaépítésre a rendszerszinten jelentősként azonosított hitelintézetek tőkepufferei. A tőkepufferek emelése hozzájárul a pénzügyi stabilitás megőrzéséhez a turbulens gazdasági környezetben, emellett annak fokozatossága az elmúlt években is támogatta a reálgazdaság hitelezésének fenntartását.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2023-as felülvizsgálatában a 2022. év végi adatok alapján a tavalyihoz hasonlóan hét bankcsoportot azonosított rendszerszinten jelentősként. Az érintett hitelintézetek köre az év folyamán nem változott.

Az MNB a koronavírus-járvány következtében kibontakozó rendkívüli gazdasági körülmények miatt feloldott, a hazai rendszerszinten jelentős intézmények (Other Systemically Important Institutions – O-SII) vonatkozásában előírt tőkepufferek fokozatos, 2024-ig tartó visszaépítésének megkezdését már 2022-től elvárta. A rendszerszinten jelentős bankok tőkehelyzete továbbra is megfelelő ahhoz, hogy az MNB a korábban előirányzott növekvő mértékben állapítsa meg a 2024-től előírt tőkepuffereket. Ennek megfelelően 2024-ben a tervezett végleges mérték felével növekednek majd az átmeneti pufferráta előírások, amelyek így el is érik a tervezett célértéküket. A tőkepufferek felépítése tovább erősíti az intézmények sokkellenálló képességét, ami a jelenlegi, kockázatokkal terhelt gazdasági környezetben kiemelten fontos cél. Az így elért ráták mértékét az MNB az éves rendszeres felülvizsgálat során a hitelintézetek rendszerkockázati jelentőségének jövőbeli lényeges változásai alapján szükség szerint módosítja.

Részletes információk a rendszerszinten jelentős intézmények azonosításáról

 

Magyar Nemzeti Bank