Budapest, 2023. szeptember 14-15.  – Idén a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szervezésében került megrendezésre a CEE Reserve Management Forum, ahol a kelet-közép-európai jegybankok tartalékkezeléssel foglalkozó szakértői gyűltek össze tapasztalatot cserélni a devizatartalékok befektetési és kockázatkezelési kérdéseiben.

Az utóbbi években egyértelművé vált, hogy a stabilitás időszakát a bizonytalanság, valamint a hosszú távú kihívások és kockázatok kora váltja fel a világ vezető gazdaságaiban és a nemzetközi piacokon, amit a jegybankoknak a devizatartalékok kezelése során is figyelembe kell venniük– derült ki a kelet-közép-európai jegybankok tartalékkezeléssel foglalkozó szakértőinek CEE Reserve Management Forumán, aminek 2023-ban a Magyar Nemzeti Bank adott otthont.

A CEE Reserve Management Forum tapasztatai alapján egyértelművé vált, hogy a tartalékkezelés terén a különböző régiós jegybankok hasonló kihívásokkal néznek szembe. Ezek közül az egyik legfontosabb a három tradicionális tartalékkezelési cél (likviditás, jövedelmezőség, kockázat) közötti egyensúly megteremtése a jelenlegi, kihívásokkal teli időszakban, de kulcsfontosságú kérdésnek bizonyult a tartalékportfóliók diverzifikációja, és a tartalékkezelés szerepe a fenntarthatósági fordulat előmozdításában.

A konferencia lehetőséget biztosított a régiós jegybanki szakemberek tapasztalatcseréjére, a legjobb gyakorlatok megosztására és a nemzetközi együttműködés erősítésére.