Az MNB vállalati konjunktúra indexe az előző havi -10-ről -8 pontra emelkedett. A jelenlegi helyzet indexe a májusi -28-ról -23 pontra nőtt, ugyanakkor a várakozásoké +9-ről +7 pontra csökkent, ami az elmúlt 5 hónap legalacsonyabb értéke. Az egy évvel korábbi szinthez viszonyított átlagos kapacitás-kihasználtság és bevételi szint is növekedett májushoz képest: előbbi 90-ről 91, utóbbi 94-ről 97 százalékra. A beruházási tervek mutatója az előző havi +36-ról +24 pontra csökkent. A létszámbővítési tervek alindexe továbbra is pozitív és javult: a májusi +2-ről +5 pontra. Az aktuális helyzet megítélése a vizsgált csoportok többségében javult, a várakozások azonban az elmúlt 7 hónap legalacsonyabb szintjére gyengültek a nagyvállalatok körében júniusban.

Korábbi felméréseink eredményei az alábbi linkre kattintva érhetők el:

https://www.mnb.hu/penzugyi-stabilitas/publikaciok-tanulmanyok/vallalati-konjunktura-felmeres

A jegybank alapfeladatainak ellátásához kiemelten fontosnak tartja a hazai vállalati szektor aktuális gazdasági helyzetének és jövőbeli várakozásainak nyomon követését. Ennek érdekében az MNB 2020. decemberétől havi gyakorisággal végez vállalati konjunktúrafelmérést a kereskedelmi bankok és a vállalati szektor érdekvédelmi szervezetei közvetítésével, amelynek segítségével az aggregált statisztikai adatoknál részletesebb és közvetlenebb visszajelzés kapható a gazdasági szereplők helyzetéről és kilátásairól. Az MNB vállalati konjunktúra indexe a jelenlegi helyzet és a várakozások megítélésének együttes figyelembevételével kerül kiszámításra, amely egy mutatóba sűrítve vizsgálja a hazai vállalati konjunktúra alakulását.

Ezúton is szeretnénk megköszönni a felmérésben közreműködőknek, hogy együttműködésükkel hozzájárulnak a gazdasági folyamatok gyorsabb és mélyebb megismeréséhez!