Budapest, 2023. március 14. – Az önkéntes nyugdíjpénztárak -6,8 százalékos hozammal zártak 2022-ben, azonban a pénztári portfóliók közel ötödének hozama (az utolsó negyedév kiváló teljesítménye révén) már a pozitív tartományba került. A szektor hosszú, egy és másfél évtizedes távon továbbra is – igaz, csekély mértékű – reálhozamot, azaz az infláció feletti nyereséget mutathat fel tagjai számára.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak 2022-ben átlagosan -6,80 százalékos – záró vagyonnal súlyozott – nettó hozamot értek el – olvasható a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján közzétett tájékoztatóban. A tavalyi utolsó negyedév teljesítménye nyomán a 73 pénztári portfólióból 12 pozitív hozammal zárt az elmúlt év végén. Összességében széles skálán, 8,5 és -14,5 százalék között szóródtak az éves nettó hozamok. Elsősorban az alacsonyabb kockázatvállalású portfóliók teljesítettek jobban.

A szektor teljesítményét hosszú távon bemutató 10 és 15 éves – záró vagyonnal súlyozott – átlagos nettó hozamok értéke 4,37 százalék, illetve 4,63 százalék lett a 2022. évi adatok nyomán. Mindez azt jelenti, hogy a pénztárak az alacsony tavalyi hozamok és a magas infláció ellenére egy és másfél évtizedes távlatban még mindig pozitív reálhozamot mutathatnak fel, változatlanul rendelkeznek hosszú távú értéknövelő képességgel.

A magánnyugdíjpénztárak tavalyi – záró vagyonnal súlyozott – átlagos nettó hozama -7,51 százalék volt. A szektor 12 portfóliója közül összesen 3 zárta a pozitív tartományban az évet, 10 éves kitekintésben pedig 4 (kockázatosabb növekedési) portfólió büszkélkedhet pozitív reálhozammal.

A pénztárak tavalyi teljesítményét alapvetően az – orosz-ukrán háború nyomán bizonytalanabbá váló gazdasági és inflációs környezet miatti – általános, minden eszköztípust érintő leértékelődés határozta meg, amelynek egyik fő közvetlen oka a kötvénypiaci hozamgörbe emelkedése. Ez különösen a pénztári befektetési időtávból adódóan a portfóliókban nagyobb arányban megtalálható hosszabb lejáratú állampapírokat érintette.

A pénztári nyugdíjcélú megtakarítások esetében egy-egy év kedvezőtlen teljesítményét ellensúlyozták a kedvező hozamot termelő időszakok.

Az önkéntes pénztárak alacsony, 1 százalék alatti működési és egyéb költségeit, s a befizetések után járó 20 százalékos adókedvezményt is figyelembe véve a pénztári megtakarítások továbbra is versenyképes megtakarítási formának számítanak.

Magyar Nemzeti Bank