Budapest, 2023. augusztus 31. A 2020-as évek elején történelmi léptékű válságok éreztették negatív hatásukat a világgazdaság egészében. A gazdaságtörténelem tanulsága, hogy egy ilyen veszélyekkel teli évtizedben még inkább felértékelődik a gazdaság kínálati oldalát javító és rugalmasabbá tevő versenyképességi politika. A Magyar Nemzeti Bank ennek megfelelően folytatta annak visszamérését, hogy a 2019-ben közzétett 330 pontból álló versenyképességi programja milyen módon teljesül.

A Versenyképességi Tükör aktuális elemzése szerint a javaslatok megvalósulása a 2021. végi szinthez képest 42 százalékról 46 százalékra emelkedett, tehát lassuló ütemben folytatódott.

Az elemzés a 2021 vége óta eltelt másfél évet vizsgálta, amelynek során a 330 javaslatból 174 pontot érintettek intézkedések. A kutatás-fejlesztés területén fontos előrelépés, hogy a Kulturális és Innovációs Minisztérium kezdeményezésére a szabadalmak fenntartási díja negyedére csökkent, valamint a doktori képzés önköltségeit 50 százalékban átvállalja az állam. A zöld gazdasági átállást segítette több állami beruházási program, valamint az MNB Növekedési Kötvényprogramjának zöld kötvényei. A Magyar Nemzeti Bank a pénzügyi szektor több területén is továbbfejlesztette a szabályozást. Az ügyfelek kamatkockázatát csökkentette, hogy az új lakáshitel folyósításokon belül 2022-re gyakorlatilag 100 százalékra emelkedett a fix kamatozású hitelek aránya, a bankok közötti verseny erősítéséhez pedig hozzájárul, hogy az MNB megújította a bankszámla ajánlatok összehasonlítását segítő programját. Az Államadósság Kezelő Központ folytatta a lakossági állampapír-stratégia végrehajtását. A megváltozott hozamkörnyezet, valamint az értékesítési pontok díjmentes készpénzes állampapír vételi lehetősége elősegítette a készpénz hatékonyabb becsatornázását a költségvetés belső finanszírozásába, így 2023. június végére a háztartások állampapír-állománya már meghaladta a 11 ezer milliárd forintot. A családbarát demográfiai fordulatot támogatja a kormány azon intézkedése, hogy a 25 és 30 év közötti gyermeket vállaló nők 2023. január 1-je óta szja-mentességre lettek jogosultak az átlagbér mértékéig. Az állam hatékony működését elősegíti az e-közigazgatás kiépítésének folytatása, amelynek részeként 2022. január közepétől megújult és felhasználóbarátabb lett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapja.