FHB jelzálogbank: tiltott piacbefolyásolás

Budapest, 2016. június 7.Az MNB 105 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki az FHB Jelzálogbank Nyrt.-re tiltott piacbefolyásolás miatt. A kibocsátó egyes – jelentős összegű – kötvényeinek jegyzésével kapcsolatosan félrevezető információt tett közzé.

Az FHB Jelzálogbank Nyrt. (kibocsátó) 2012. december 20-án eurókötvényt bocsátott ki, amelyet 2013. május 16-án további rábocsátás követett. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) átfogó vizsgálat során észlelte, hogy a befektetők félrevezetésére, a kibocsátóval kapcsolatos befektetői értékelés torzítására alkalmasak a kibocsátó nyilvános közzétételi helyeken megjelentetett rendkívüli tájékoztatásai, amelyek szerint e kötvények kibocsátása „nem magyarországi befektetők részére” történt.

A jegybank megállapította, hogy a kibocsátó így félrevezető információkat tett közzé a befektetőknek. A hivatalos közzétételi helyen megvalósított piacbefolyásolás különös súlyú és nem kívánatos a tőkepiacon. A pénz- és tőkepiacok biztonságos működésének alapfeltétele az átláthatóság, az, hogy a befektetők és valamennyi szereplő számára – döntéseik meghozatalához – azonos módon elérhető, valós és objektív információk álljanak rendelkezésre kibocsátók pénzügyi, vagyoni és jövedelmi helyzetéről. A jogszerű tájékoztatás erősítése érdekében szigorította meg az MNB a közelmúltban kibocsátói felügyelési tevékenységét.

A piacbefolyásolás tilalmára vonatkozó jogszabályi rendelkezések megsértése miatt az MNB 105 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki az FHB Jelzálogbank Nyrt.-re, s személyi felelősségrevonási eljárást is indított. A jogkövetkezmény megállapításánál az MNB figyelembe vette többek között azt, hogy a félrevezető információ a kibocsátó saját tőkéjéhez képest jelentős összegű kötvény jegyzésével kapcsolatosan történt, valamint azt, hogy a félrevezető információ közzététele a tőkepiac megfelelő működéséhez elengedhetetlen transzparenciára vonatkozó szabályokat sértette meg.