Budapest, 2019. szeptember 19. - Több mint 400 résztvevő részvételével zajlott le az idei BÉT50 Konferencia, a Budapesti Értéktőzsde kifejezetten hazai közép- és nagyvállalatok vezetőinek szóló őszi rendezvénye. A vendégek első kézből tájékozódhattak a vállalatokat érintő gazdaságpolitikai irányokról, valamint a növekedéssel együtt járó kihívásokról.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke nyitóelőadásában hangsúlyozta, hogy 2010 óta a külső mellett belső források is jelentősen támogatják a hazai növekedést, így a magyar gazdaság 2013 óta folyamatos felzárkózási pályára állt. Kiemelte, hogy a sikerhez nagyban hozzájárult az is, hogy Magyarország nemzetközi összehasonlításban is élen jár a kamatkiadások csökkentésében, hiszen két százalékponttal mérséklődtek az államadósság után fizetett kamatok. Ennyit ér a jól vezetett fiskális és monetáris politika - emelte ki.

A központibank elnöke ugyanakkor figyelmeztetett, hogy újabb kihívások előtt állunk, ezért egyre fontosabb a jól működő, stabil tőkepiac és az erős tőzsdei struktúrák megléte, amelyek nélkülözhetetlen részei a magyar modell 2.0-nak és a fenntartható felzárkózási folyamatnak. A jegybank 330 pontos versenyképességi programjának egyik kiemelt eleme éppen emiatt a tőzsdei struktúrák, a tőkepiacok fejlesztésére vonatkozó javaslatokat tartalmazó rész, hiszen egyértelmű összefüggés van a fejlettség és a tőzsdei kapitalizáció között. Ha egy innováció által vezérelt, külső és belső technológiai tudásra épülő modellt szeretnénk építeni, akkor azt a tőzsdére kell építeni – hangsúlyozta.

A tőzsde fejlesztése szempontjából kulcsfontosságú a magyar bankok és az állami vállalatok tőzsdei bevezetése, és a belföldi vállalati kötvénypiacok támogatása. Matolcsy György a hosszútávú megtakarítások ösztönzését is kiemelten fontosnak tartja, az állam és a piac együttműködésére épülő jóléti alapok létrehozásával, illetve a hazai KKV-k tőkéhez juttatását mind uniós, mind hazai források bevonásával.

Véleménye szerint a pénzügyi rendszerben – ezen belül pedig a finanszírozásban – is óriási lehetőségek vannak. Mind a GDP arányos hitelállományban, mind a vállalati kötvények hitelezésen belüli arányában, illetve a vállalati kötvények GDP arányos szintjében is jelentős kiaknázásra váró tartalékok rejlenek. Mint elmondta, a tőkepiac fejlesztése, mélyítése és szélesítése szükséges, amelynek a vállalati kötvények tőzsdei bevezetése a legjobb eszköze.  Azt javasolta a jelenlévőknek, hogy tekintsenek úgy a tőzsdei struktúrára, mint a vállalati szintugrás és siker egyik legnagyobb tartalékára.