Budapest, 2019. január 8. – Az MNB azonnali hatállyal megtiltotta K. Cs. budapesti, illetve P.N. S. indonéziai magánszemélyek számára, hogy a jegybank engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet, így különösen portfóliókezelést és függő ügynöki tevékenységet végezzenek. Az MNB a magánszemélyekkel szemben piacfelügyeleti eljárást folytat.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalból piacfelügyeleti eljárást indított a budapesti lakhelyű K. Cs. és az indonéz P.N. S. tevékenységének vizsgálatára. Az eljárás azt kívánja megállapítani, hogy a magánszemélyek végeznek/végeztek-e a jegybank engedélye nélkül, rendszeres gazdasági tevékenység keretében, a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról szóló törvény (Bszt.) szerinti portfóliókezelés befektetési szolgáltatási tevékenységet, illetve bejelentés hiányában függő ügynöki tevékenységet.

A bizonyítási eljárás során eddig beszerzett bizonyítékok alapján az MNB okkal feltételezi, hogy a magánszemélyek a vizsgált időszakban bejelentés nélkül, és jutalék ellenében magyar ügyfeleket közvetítettek máltai és ausztrál székhelyű befektetési szolgáltatók részére, illetve a közvetített befektetők részére esetlegesen portfóliókezelési tevékenységet is végeztek. K. Cs. és P.N. S. ugyanakkor nem szerepelnek az MNB vonatkozó nyilvántartásaiban, így befektetési szolgáltatási és függő ügynöki tevékenység végzésére nem (és nem is voltak) jogosultak.

A vonatkozó törvény értelmében a befektetési szolgáltatási tevékenységnek minősülő portfóliókezelés szigorú személyi, tárgyi, technikai feltételekhez, valamint jegybanki engedélyhez kötött. Ezt – főszabályként – csak befektetési vállalkozás és hitelintézet (tehát magánszemély nem) végezheti. Emellett az engedély nélküli befektetési szolgáltatási tevékenység, illetve a bejelentés hiányában végzett közvetítői tevékenység – utóbbi tavaly január 1-től, a Büntető Törvénykönyv (Btk.) MNB által kezdeményezett módosítása alapján – Magyarországon bűncselekménynek minősül.

Az eljárás eddigi bizonyítékai alapján a jegybank ma közzétett végzésében – az MNB-ről szóló törvényben biztosított felhatalmazásával élve - azonnali hatállyal megtiltotta, hogy K. Cs. és P.N. S. engedély nélkül vagy bejelentés hiányában bármely, a jegybanki engedélyhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet végezzen. A jegybank a jelenleg folyó piacfelügyeleti eljárását határozattal zárja majd le, amelyet közzétesz internetes honlapján.

Az MNB ismételten felhívja a fogyasztók figyelmét arra, hogy egy-egy szolgáltatás, termék igénybevétele előtt mindig előzetesen (és ne csak esetlegesen a kár bekövetkezte után) ellenőrizzék, hogy az adott szolgáltató, ügynök rendelkezik-e pénzügyi, illetve befektetési tevékenység végzéséhez szükséges engedéllyel vagy regisztrációval, s így szerepel-e a jegybank Piaci szereplőket felsoroló nyilvántartásaiban.

Az engedéllyel, regisztrációval rendelkező pénzügyi szolgáltatókról az MNB honlapja, ügyfélszolgálata, illetve vidéki Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Irodahálózat minden szükséges tájékoztatást megadnak az érdeklődőknek. Amennyiben a fogyasztók úgy ítélik meg, hogy az adott szolgáltató engedéllyel, vagy regisztrációval nem rendelkezik, vagy további ilyen személyről szereztek tudomást, tegyenek bejelentést az MNB részére.

Magyar Nemzeti Bank