Az MNB új szolgáltatásaként 2019. szeptember 20-tól megnyitja az MNB Kutatószobát, amelyben kontrollált körülmények között biztosít kutatási célú hozzáférést részletes adatbázisokhoz.

Az MNB Kutatószobában – a Központi Statisztikai Hivatal által üzemeltetett Kutatószoba működési elvéhez hasonlóan – az adatvédelmi előírások teljeskörű betartásával, ellenőrzött körülmények között nyílik lehetőség az MNB által kezelt adatokból összeállított, egyedi szintű, de az érintett jogalany közvetlen azonosítására nem alkalmas adatokat tartalmazó adatkörökhöz történő térítésmentes hozzáféréshez. Az MNB Kutatószobában jelenleg elérhető adatkör a Növekedési Hitelprogram első három szakaszában forráshoz jutó társas vállalkozások egyes hitel-, mérleg- és eredményadatait, valamint egyes alapvető szervezeti információit tartalmazza nem azonosítható módon. A tudományos célú hozzáféréssel az MNB-n kívüli kutatók számára is lehetőség nyílik ezen részletes információkon alapuló kutatások, elemzések készítésére, az egyedi adatok védelmére vonatkozó elvek betartása mellett.

Kutatószobai hozzáférést az MNB kizárólag tudományos célból biztosít, jelentkezési igényt kizárólag kutatással foglalkozó intézményi háttérrel rendelkező kutató (ideértve a felsőoktatási intézmények hallgatóit is) nyújthat be. Az MNB Kutatószobában csak részletes akkreditációs folyamaton átesett kutató dolgozhat.

Az MNB Kutatószobában elérhető adatok körét az MNB a jövőben folyamatosan bővíteni fogja.

További részletes információk a https://www.mnb.hu/statisztika/mnb-kutatoszoba oldalon érhetők el.