Megtörtént az első jegybanki vállalati kötvény vásárlás a Növekedési Kötvényprogram keretén belül

A mai napon a Magyar Nemzeti Bank (MNB) első alkalommal vásárolt vállalati kötvényt a Növekedési Kötvényprogram keretében, melyet a közeljövőben további vásárlások követhetnek.

Az MNB a nemkonvencionális monetáris politikai eszköztárát kiegészítve 2019 július elsejétől elindította a Növekedési Kötvényprogramot (NKP), melynek célja a vállalati kötvénypiac likviditásának bővítésén keresztül a monetáris politikai transzmisszió hatékonyságának növelése. A program keretében a jegybank 300 milliárd forint keretösszegben a program feltételeinek megfelelő, hazai székhellyel rendelkező, nem pénzügyi vállalatok által kibocsátott jó minősítésű kötvényeket, valamint vállalatokkal szemben fennálló hitelkövetelések fedezete mellett kibocsátott értékpapírokat vásárolhat mind az elsődleges, mind a másodlagos piacon.

A program bevezetésének szempontjait és a legfontosabb jellemzőit az MNB a 2019. március 26-i Monetáris Tanács döntést követően háttéranyag formájában publikálta, a részletes feltételeket tartalmazó terméktájékoztatót pedig 2019 április végén tette közzé a honlapján.

Az MNB az általa vásárolt vállalati kötvények paramétereit minden hónap végén közzéteszi a honlapján.