Koronavírus: banki osztalékstop hosszabbítása, felkészülés a panaszügyek és a jelzáloghitelezés írásbeli ügyintézésére

Budapest, 2020. szeptember 10. – Az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsának döntése alapján a járványhelyzet okozta bizonytalanságok miatt a jegybank felszólítja a hitelintézeteket, hogy 2021. január 1-jéig hosszabbítsák meg az osztalékfizetés felfüggesztését, korlátozzák a nem javadalmazási célú részvény-visszavásárlásokat, illetve a változó javadalmazású kifizetéseket a javadalmazási politikájuk hatálya alá tartozó munkatársaiknak. A bankoknak fel kell készülniük a személyes helyett az esetleges újbóli írásbeli panaszügyintézésre és a jelzáloghitelekhez kötődő igazolások, dokumentumok ilyen módon való befogadására is.

A változatlanul meglévő víruskockázat és annak gazdasági hatásai miatt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pénzügyi Stabilitási Tanácsának határozata alapján a jegybank módosította a koronavírus pénzügyi közvetítő rendszerre gyakorolt negatív hatásainak enyhítését célzó 2020. március 20-i vezető körlevelét.

Az MNB ebben – összhangban az Európai Központi Bank és az Európai Rendszerkockázati Testület előírásával – felszólítja a bankokat, hogy a korábbi, idén szeptember 30-ig érvényes osztalékkifizetési vagy jóváhagyási korlátozást hosszabbítsák meg 2021. január 1-jéig. A jegybank továbbá elvárja azt is, hogy a hitelintézetek 2021. január 1-ig tartózkodjanak a részvényesek díjazását célzó részvény-visszavásárlásoktól (a javadalmazási célból visszavásárolt saját részvény nem tartozik ebbe a körbe), , továbbá mérlegeljék a – javadalmazási politikájuk részét képező – változó javadalmazási kifizetések korlátozását is ugyanezen időpontig.

Ha a járvány ismét erősödne, nem zárható ki, hogy a kormányzat indokoltnak látja majd a bankrendszeren belül az ügyfelek személyes panasztételi lehetőségének átmeneti korlátozását és ehelyett az írásbeli, digitális panaszügyintézés ismételt bevezetését (a járvány első hulláma nyomán erre vonatkozó idén áprilisi kormányrendeletet nyáron hatályon kívül helyezték). Az MNB az e helyzetre való felkészülés részeként részletes tájékoztatást nyújt a pénzpiac szereplőinek az ezzel kapcsolatos – az ügyfelek, intézmények biztonságát szavatoló – elvárásairól. Ez a panaszkezelés mellett egyebek közt a fiókok nyitvatartása, intézményi kommunikáció, ATM-es készpénzfelvétel és -befizetés témáira is kitér.

A személyes banki ügyintézés arányának csökkentése, s ezzel együtt a hitelkérelmek gyors elbírálása és az üzletmenet-folytonosság biztosítása érdekében az MNB emellett egy további körlevelet is megjelentetett. Ez a lakó- és kereskedelmi ingatlanok értékbecslésének; a közjegyzői okiratba foglalt hitel- és biztosítéki szerződéseknek; illetve a jelzálogjog bejegyzése iránti kérelem igazolásának írásbeli, digitális benyújtásának részletes szabályait határozza meg a piaci szereplők számára a járvány ismételt erősödése esetén egy esetlegesen elrendelt veszélyhelyzet idejére. Az új, egységes szerkezetbe foglalt körlevél az e témákról (is) idén március 20-án és április 22-én kiadott jegybanki körleveleket váltja fel.